GLOBUS

Donald Tramp i Kim Jong-un sastat će se do maja

AFP

Index.hr

9.3.2018

Predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) i sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un sastat će se do maja, a Kim je obećao suzdržati se od novih ispitivanja nuklearnog oružja i raketa, javio je južnokorejski dužnosnik nadležan za nacionalnu sigurnost, a potvrdila Bijela kuća.

Predsjednik Tramp rekao je da će se sastati s Kim Jong-unom do maja - objavio je Čung Eui-jong (Chung Eui-yong) i saopćio da je Trampa izvijestio o posjeti Sjevernoj Koreji. 

Suzdržavanje od testiranja

Glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders rekla je da će Tramp "prihvatiti poziv da se sastane s Kimom, a vrijeme i mjesto treba još odrediti".

- Kim je obećao da će se Južna Koreja suzdržati od daljnjih testiranja nuklearnog oružja ili raketa - kazao je novinarima u Bijeloj kući Čung Eui-jong, načelnik južnokorejskog Ureda za nacionalnu sigurnost nakon što je delegacija Južne Koreje izvijestila američke dužnosnike i Trampa o razgovorima između Seula i Pjongjanga. 

Kim je izrazio želju "da se sastane s Trampom što je prije moguće", istaknuo je Čung i dodao da je Tramp zahvalio južnokorejskoj delegaciji na informiranju i "rekao da će se susresti s Kim Jong-unom do maja, kako bi se postigla denuklearizacija".

Optimisti 

Čung je rekao da su Južna Koreja i Tramp optimisti u pogledu nastavka diplomatskog procesa kako bi se ispitale mogućnosti mirnog rješenja.

Južnokorejski dužnosnik također je dodao da će se nastaviti pritisak na Sjevernu Koreju dok riječi ne potvrdi konkretnim akcijama, te najavio da će zajedničke vojne vježbe SAD i Južne Koreje, planirane za april, biti održane. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.