PRIPREME

Putin miješa karte: Satelit snimio razmještanje ruske ratne mašinerije

Blic.rs

13.4.2018

Ruske vojne mašine primijećene su kako se premještaju u regionu Bliskog istoka, dok su "suhojevi" nadlijetali američki razarač i francusku fregatu.

Američki institut za ratne studije ISW prati izvještaje pomjeranja vojnih snaga Rusije i Sirije još od prošlosedmičnog navodnog hemijskog napada.

Dva ruska supersonična aviona "Su-24" izvršila su 11. aprila niske prelete nedaleko od američkog razarača "Donalda Kuka" i francuske fregate "Akvitan". Istog dana Rusija je izvela vježbu na sirijskoj obali kako bi odvratila američke mornaričke manevre.

Rusija je navodno razmjestila strateške bombardere, četiri Tu-95 i jedan Tu-160, iz baze "Engels" na jugu Rusije. Njihova konačna destinacija nije poznata, ali se pretpostavlja da bi mogli biti upućeni u Siriju, ili aviobazu "Hamedan" na zapadu Irana. Iz baze "Engels" Rusija je i ranije vršila napade na istoku Sirije.

Snage Rusije i Sirije također su učvrstile protuzračnu odbranu oko glavnog grada Damaska, dok su provladini zvaničnici izdali naredbu vojsci da se ljudstvo i oprema evakuiraju iz vojnih baza u Siriji.

Sirijski i ruski avioni premješteni su bliže branjenim, međunarodnim, aerodromima, "Bašar el-Asad", koji se nalazi u Latakiji, bazi Najrab nedaleko od Alepa, i Međunarodnom aerodromu u Damasku.

Paravojne formacije Irana, uključujući libanski Hezbolah, navodno su počele povlačenje iz Sirije. Hezbolah je, kako navode izvještaji, više boraca povukao u Liban, dok su drugi iranski borci primijećeni kako ulaze u Irak.

Izvještaji navode i da su neidentificirani provladini elementi evakuirali ogranak Sirijskog naučnoistraživačkog centra (SSCR) nedaleko od Damaska. SSCR je sirijsko vladino tijelo odgovorno za istraživanje i razvoj naprednih sistema oružja, uključujući balističke rakete i hemijsko oružje, piše britanski "Guardian".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.