SVIJET

Rusija poručila Americi: Bolje je da što prije sarađujete s nama

Agencije

Nezavisne novine

15.4.2018

Rusija ima mogućnost dati dostojan odgovor na svaki pokušaj nasilnog pritiska SAD, izjavio je direktor Odjeljenja za neproliferaciju i kontrolu oružja ministarstva vanjskih poslova Rusije Vladimir Jermakov (Yermakov).

Jermakov je na Skupštini Vijeća za vanjsku i odbrambenu politiku izjavio da se 2018. godine vidi da se vojno-tehnološka situacija kardinalno izmijenila u korist Rusije.

- Imamo dostojan odgovor na svaki pokušaj nasilnog pritiska Sjedinjenih Američkih Država. Prije ili kasnije naše američke kolege će morati pregovarati s nama. I najbolje bi im bilo da to urade prije, a ne kasnije, pošto američka vojno-tehnološka težina u globalnoj raspodjeli snaga stalno opada - istakao je Jermakov.

On je dodao da svijest (zemalja Zapada) o nemogućnosti da se produži period svoje jednostrane dominacije u svjetskim poslovima izaziva nervozu i dovodi do neadekvatnih postupaka kao što su sankcije, nasilno prisiljavanje i jednostavno neetičko međudržavno ponašanje. 

- Sve to vodi ka povećanju sukoba u međunarodnim odnosima. U tom smislu, trka u naoružanju, naravno, nije blef, već veoma opasna stvarnost koja ima značajan ometajući utjecaj na globalnu stabilnost i međunarodnu sigurnost - rekao je Jermakov.

Dogovori u oblasti razoružanja

Novi pravnoobavezujući međunarodni sporazumi u oblasti kontrole naoružanja u doglednoj budućnosti teško su mogući, naglasio je Jermakov.

- Jedina važeća pravnoobavezujuća međunarodna obaveza u oblasti razoružavanja je Član 6. Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja - dodao je on.

Razgovor o mogućnosti produženja Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja (START-3), koji je stupio na snagu 2011. godine, bit će moguć tek nakon što se Sjedinjene Američke Države vrate na potpunu implementaciju odredbi tog sporazuma, zaključio je diplomata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.