SVIJET Moskva odmah odbacila optužbe

SAD optužuju Rusiju i Siriju za ometanje istrage o hemijskom napadu

Index.hr
16.04.2018 19:15

Vašington je danas optužio Moskvu da međunarodnim inspektorima onemogućava prilaz mjestima u Siriji gdje su stanovnici bili napadnuti bojnim otrovom i da su možda Rusi ili Sirijci uklonili dokaze, a Moskva je optužbe odmah odbacila.

Inspektori Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) doputovali su prošle sedmice u Siriju, no još nisu dobili pristup Dumi, koju sada nakon povlačenja pobunjenika nadzire sirijska vlada.

Nakon zračnih udara SAD, Britanije i Francuske u subotu ujutro na postrojenja hemijskog oružja u Siriji, prioritet je omogućiti članovima OPCW-a da Sirija potpuno ukine hemijski program, rekao je francuski ambasador Filip Laljo (Philippe Lalliot) na hitnom sastanku OPCW-a u ponedjeljak u Hagu o navodnom hemijskom napadu sirijske vojske na Dumu 7. aprila.  

- Rusi su mogli posjetiti mjesto napada - rekao je američki ambasador Kenet Vard (Kenneth Ward) na sastanku OPCW-a u Hagu i istaknuo da su zabrinuti jer su oni mogli utjecati na dokaze da bi spriječili inspektore OPCW-a da provedu učinkovitu istragu.

NA VRH