PRIPREME

NATO priprema vježbu s 35.000 vojnika blizu ruske granice: Poslat ćemo jasnu poruku svima

Avaz.ba

19.4.2018

Čak 35.000 vojnika učestvovat će u vojnoj vježbi NATO-a širom Norveške tokom oktobra i novembra ove godine, što će ujedno biti najveća takva vježba u toj zemlji od okončanja Hladnog rata. U vojnoj vježbi "Spoj Trozupca 2018", uz 35.000 vojnika, učestvovat će i 120 aviona, 70 brodova i 10.000 vojnih vozila, a uključivat će snage iz 30 zemalja, piše Daily Mail.

Ova vježba dolazi u vrijeme povećane napetosti između Rusije i Zapada zbog sirijske krize, a Norveška, gdje će vježba biti održana, dijeli granicu s Rusijom na Arktiku. Operacije u sklopu vježbe bit će održane na području sjevernog Atlantika i Baltičkog mora, uključujući Island te zračne prostore Finske i Švedske. 

Frank Solvsberg, portparol vježbe, rekao je kako će ona biti tri puta veća od svih sličnih vojnih vježbi NATO-a do sada održanih u toj zemlji.

- Bit će to veoma velika i važna vježba koja će utjecati na mnoge - kazao je Solvsberg.

Vježba pod nazivom ‘Spoj trozupca’ održava se svake tri godine, a prošla je upriličena na Mediteranu, na području Italije, Španije i Portugala. 

- Mislim da ćemo ovom vježbom poslati jasnu poruku svima koji odluče prijetiti NATO-savezu - izjavio je američki admiral Džejms Fogo (James G. Foggo), komandant američkih mornaričkih snaga u Evropi.

- "Spoj trozupca 2018" bit će važan test i prikaz naših kolektivnih sposobnosti - kazala je za Daily Mail portparol NATO-a Oana Langesku (Lungescu).

NATO, inače, ove godine planira obaviti čak 106 većih i manjih vojnih vježbi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.