ITALIJA

Berluskonijev saradnik, mafijaši i bivši šefovi policije osuđeni na dugogodišnji zatvor

Avaz.ba

21.4.2018

Bivši šefovi policije, mafijaši i saradnik bivšeg premijera Silvija Berluskonija (Berlusconi) dobili su dugogodišnje kazne zatvora na kraju velikog suđenja o mutnim poslovima između italijanske države i sicilijanske mafije.

Politički eksplozivan slučaj odnosi se na optužbe da su visoki italijanski dužnosnici i mafijaši ranih 90-ih prisilili italijansku vladu da ublaži mjere borbe protiv mafije, a ona je zauzvrat prekinula bombaške napade.

Sud u Palermu presudio je da su bivši šefovi policije Mario Mori, Antonio Subrani (Subranni) i Đuzepe de Dono (Giuseppe De Donno) prijetili državnim institucijama i osudio ih na po 12 godina zatvora.

Suđenje trajalo pet godina

Bivši Berluskonijev saradnik Marčelo Delutri (Marcello Dell'Utri), koji je već u zatvoru zbog saradnje s mafijom u jednom drugom slučaju, također je dobio 12 godina zatvora za isto krivično djelo kao i Antonino Cina, mafijaš već osuđen za druge mafijaške zločine.

Leluka Bagarela (Leoluca Bagarella), visoki bos sicilijanske mafije koji se nalazi u zatvoru od 1995., dobio je 28 godina zatvora za isto krivično djelo.

Suđenje je trajalo gotovo pet godina, a sudije su o presudi vijećali gotovo pet dana.

Imaju pravo na žalbu

Masimo Ciancimino (Massimo), sin gradonačelnika Palerma, dobio je osam godina zatvora zbog saradnje s mafijom i klevete, dok je bivši ministar unutrašnji poslova Nikola Mančino (Nicola Mancino), kojem se sudilo zbog krivokletstva, oslobođen optužbi.

Optuženici imaju pravo na žalbu. 

Bivši ministar Kalogero Manino (Calogero Mannino), koji je, također, bio optužen da je prijetio vladinim institucijama, oslobođen je optužbi u procesu okončanom 2015. godine.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.