BIVŠI PREMIJER ITALIJE

Berluskoni nasljednicima ostavio milijarde i problem vrijedan 20 miliona eura

Silvio Berluskoni volio je skupljati umjetnička djela, koja su u većini slučaja bila bezvrijedna

Berluskoni: Skupljao bezvrijedna umjetnička djela. Instagram

N. H.

19.10.2023

Nasljednici Silvija Berluskonija (Berlusconi) naslijedili su njegove milijarde, ali se nalaze u novoj dilemi.

Naime, oni ne znaju šta da urade s njegovom kolekcijom bezvrijednih umjetničkih djela, koja uključuje slike golih žena i madone, koji su pohranjeni u magacinu njegove kuće.

Bivši italijanski premijer, koji je u junu preminuo u 86. godini, navodno je kupio oko 25.000 djela u posljednjim godinama, a većinu je, kako piše „Guardian“, kupovao na TV aukcijama.

Vitorio Sgarbi, podsekretar u ministarstvu kulture i blizak Berluskonijev prijatelj, rekao je da se opsesija ozbiljno zakuhala 2018. godine, a uzrok su Berluskonijeve noći bez sna.

Sgarbi je za istraživačku emisiju Report kazao da je Berluskoni potrošio oko 20 miliona eura, dodavši da je fokus bio na kvantitetu, a ne na kvalitetu.

Prema listu „La Repubblica“, kolekcija je teret za petero Berluskonijevih potomaka, zbog činjenice da ogromno skladište u kojem su umjetnička djela pohranjena košta 800.000 eura.

Jedan od prvih stručnjaka koji je dobio poziv tokom TV Aukcije bio je Lukas Vianini, koji je tada postao glavni kustos milijardera.

- Bilo je to 2018. kada mi je telefonski operater rekao da je Berluskoni zvao – rekao je Vianini za Report.

Vianini je rekao da je kurirao slike, uključujući pejzaže i one koje prikazuju Berluskonijeve omiljene gradove – Milano i Pariz.

Opisujući skladište preko puta vile San Martino Vianini je rekao „Berluskoni je volio da sve bude u redu... to nije bilo skladište, više je bio butik.

Vjeruje se da su u Berluskonijevom skladištu smještene slike golih žena, iako je nejasno odakle su one nabavljane.

„La Repubblica“ piše da porodica Berluskoni planira uništiti umjetničku kolekciju, osim nekoliko komada za koje se smatra da su najvrijedniji.

- Ne znam da li je uništavanje tih slika već počelo. Znam da, barem na umjetničkom nivou, to ne bi bio zločin - rekao je Sgarbi, prenio je list.

Inače, Berluskoni je iza sebe ostavio imperiju koja je uključivala fudbalski klub, jahte, imanja i njegovu glavnu imovinu, Mediaset, najveću italijansku komercijalnu mrežu, vrijednu više od 6 milijardi eura.

Nasljednici su uglavnom njegova djeca. Također, ostavio je 100 miliona eura svojoj partnerki, 100 miliona eura bratu Paolu i 30 miliona eura Marčelu Del'Utriju (Marcelo), bivšem senatoru iz njegove partije Forza Italia, koji je služio kaznu zbog povezanosti sa mafijom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.