GLOBUS

Makron: Iran ne smije imati nuklearno oružje, ali nećemo ratovati zbog toga

BBC

26.4.2018

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) izjavio je sinoć u obraćanju Kongresu SAD da su nacionalizam i izolacionizam prijetnja globalnom prosperitetu. 

Makron je rekao da takva politika može biti privlačna kao privremeni lijek za strahove, ali da zatvaranje vrata ka svijetu neće zaustaviti razvoj svijeta i da "neće ugasiti, nego će rasplamsati strahove građana", prenio je BBC.

- Nećemo dozvoliti da ekstremni nacionalizam potrese svijet pun nade u veći prosperitet - naveo je Makron.

Iako su mnogi to vidjeli kao prikriveni napad na politiku "Prvo Amerika", koju vodi predsjednik SAD Donald Tramp (Trump), Makron je istakao "neraskidive veze" SAD i Francuske, iskovane u "slobodi, toleranciji i jednakim pravima".

Makron, prvi strani lider kojeg je Tramp ugostio u Bijeloj kući, također je govorio o razlikama po pitanju globalne trgovine, Irana i životne sredine.

Prema njegovim riječima, "trgovinski rat nije prikladan odgovor" jer će on "uništiti poslove i podići cijene". Tramp je ranije govorio da su trgovinski ratovi dobri i da je u njima lako pobijediti.

Govoreći o Iranu, Makron je naveo da Francuska neće odustati od nuklearnog sporazuma s tom zemljom, za koji Tramp misli da je "užasan".

- Taj sporazum se ne bavi svim zabrinutostima, i to nekim veoma važnim. To je tačno. Ali ne treba ga odbaciti dok ne budemo imali nešto sadržajnije - rekao je francuski predsjednik.

Zatim je dodao da "Iran nikada neće posjedovati nuklearno oružje".

Govoreći o životnoj sredini, Makron je rekao da zagađenje, emisija ugljendioksida i uništavanje biodiverziteta "ubijaju planetu".

- Budimo realni, ne postoji planeta B - rekao je on.

Tramp je prošle godine povukao SAD iz Pariskog sporazuma o klimi, uz obrazloženje da se radi o "veoma lošem sporazumu za SAD".

Makron je u Kongresu dočekan ovacijama.

Tramp će, najvjerovatnije, napustiti iranski nuklearni program, izjavio je kasno sinoć Makron.

Američki mediji prenijeli su da će Tramp napustiti iranski sporazum "iz unutrašnjih političkih razloga".

- Nemam nikakvu unutrašnju informaciju, ali mi se čini da on (Tramp) nema volju da brani sadašnji sporazum - rekao je Makron na konferenciji za novinare i podsjetio da je Tramp već duže vrijeme spominjao da SAD trebaju napustiti sporazum.

"Racionalnom analizom svih njegovih izjava čini mi se da on (Tramp) neće učiniti ništa da ga zadrži", dodao je predsjednik Francuske.

Tramp 12. maja treba donijeti konačnu odluku o ostanku ili izlasku iz sporazuma.

Makron je tokom posjete Vašingtonu predložio novi, potpuniji sporazum, koji bi se zasnovao na postojećem, ali bi bio proširen na period poslije 2025. godine, kada će isteći pojedine klauzule sporazuma o nuklearnim aktivnostima Irana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.