GLOBUS

Bil Klinton gost na bosanskoj gala večeri u Vašingtonu

Erol AVDOVIĆ

1.5.2018

(Od stalnog dopisnika “Dnevnog avaza” iz SAD) 

Bivši predsjednik SAD Bil Klinton (Bill Clinton) bit će specijalni gost na velikoj gala večeri, koju, u subotu, 5. maja, u Vašingtonu priređuje Savjetodavno vijeće za Bosnu i Hercegovinu (ACBiH – Advisory Council for Bosnia and Herzegovina). Američki predsjednik, 42. po redu, tom prilikom će dobiti nagradu za životno dostignuće, koju je ACBiH prošle godine dodijelio i američkom potpredsjedniku Džou Bajdenu (Joe Biden).

Očekivani govor 

Poslije prilično duge političke šutnje, očekuje se da Bil Klinton u subotu dostavi i poseban govor u kojem će se, preko BiH, dotaknuti nekih važnih pitanja američke vanjske politike, pa se njegove riječi iščekuju s velikom pažnjom. Klintonovo obraćanje dolazi u trenutku i kada se, prema mišljenju analitičara, zatvara jedno poglavlje vanjske politike SAD, koje mnogi nazivaju “Klintonovom erom”. Kao glavni dio te “ere” označava se Dejtonski mirovni sporazum za BiH, koji se od 1995. godine pa sve do danas smatra najvećim američkim diplomatskim uspjehom. Predsjednik Klinton je, podsjećaju organizatori, najzaslužniji za to.

Iako su dvije nagrade za životno djelo dodijeljene dvojici najistaknutijih američkih političara iz reda Demokratske partije - prema riječima jednog od organizatora, Adnana Hadrovića, predsjedavajućeg Uprave ACBiH, ova organizacija je “bipartijska” – podjednako otvorena i ka Republikanskoj stranci u SAD.

- ACBiH želi izraziti svoju zahvalnost kreatorima politike s obje strane (demokratama i republikancima – op.a.) koji su pokazali veliku hrabrost i koji su se borili za pravdu tokom rata u BiH - rekao je Hadrović u pisanom saopćenju koje je stiglo u naše dopisništvo u Njujorku.

Ove godine posebno priznanje bit će dodijeljeno i Harisu Silajdžiću, bivšem članu Predsjedništva BiH, koji će biti prisutan u Vašingtonu, te generalima Gordonu Salivanu (Gordon Sullivan), bivšem šefu kabineta američke vojske, i Vesliju Klarku (Wesley Clark), bivšem glavnom komandantu NATO komande za Evropu. Priznanja su najavljena i za Sanelu Dijanu Dženkins (Diana Jenkins), uspješnu poslovnu ženu i filantropistu, te predstavnike neprofitne fondacije "Hastor", koja pomaže djecu i mlade ljude iz BiH. Među dobitnicima priznanja ACBiH su i američki reditelj dokumentarnih filmova i pisac Bil Karter (Bill Carter), inače počasni građanin Sarajeva, te kapetan američke vojske Ermin Mujezinović.   


Finansiranje

Prema pisanim navodima, ACBiH je neprofitna organizacija koja se finansira iz dobrotvornih donacija. Gala večera, koju po svim američkim uzusima takvih manifestacija organizira ACBiH, za učesnike se naplaćuje hiljadu dolara po ulaznici, ali su predviđena i dobrovoljna sponzorstva (tzv. patronstvo itd.) i od 20.000 američkih dolara. Način finasiranja svakako određuje njihovu nezavisnost od bilo koje političke opcije u BiH i u SAD. 

ACBiH, kako to stalno podsjećaju - nije lobistička organizacija, iako veoma uspješno, zahvaljujući, prije svega, mreži dobro organiziranih i visoko obrazovnih mladih Amerikanaca i drugih profesionalaca porijeklom iz BiH, već godinama (osnovana je 2007. godine) uspijeva parirati lobiranju dobro plaćenih i otvoreno jednonacionalnih prosrpskih i prohrvatskih lobista u Vašingtonu.

Nasuprot tome, ACBiH u SAD zastupa multietničku i multikulturalnu BiH i prava svih njenih građana bez obzira na naciju, vjeru ili druga uvjerenja.

Izuzetna čast

Znajući kako je teško osigurati politički govor bivšeg predsjednika Klintona, te koliko je to skup, s obzirom na to da on svoje govore dostavlja na mnogim svjetskim merdijanima, njegov dolazak na gala večeru u organizaciji bosanskih Amerikanaca doista je prvoklasna vijest. 

- Izuzetno smo počašćeni da je bivši predsjednik Bil Klinton prihvatio našu nagradu za životno dostignuće kao dugogodišnji podržavalac mirne ii prosperitetne BiH - rekla je u istom pisanom saopćenju Ajla Delkić, predsjednica ACBiH u Vašingtonu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.