SANKCIJE

Tramp protiv Trudoa: SAD traži da Kanada otvori svoja tržišta i ukloni trgovinske prepreke

Srna

1.6.2018

Kanada mora otvoriti svoja tržišta i ukloniti trgovinske prepreke uvedene poljoprivrednoj industriji SAD, izjavio je američki predsjednik Donald Tramp (Trump). 

On je na svom Twitter nalogu napisao da je Kanada dugo veoma loše tretirala američku poljoprivredu i poljoprivrednike i da je trgovina bila veoma ograničena.

- Moraju otvoriti svoja tržišta i ukloniti trgovinske prepreke - napisao je Tramp.

Prema navodima medija, američki predsjednik je ranije postavio ultimatum kanadskom premijeru Džastinu Trudou (Justin Trudeau), rekavši da neće prihvatiti bilo kakav trgovinski sporazum koji nije "pošten". 

Saopćenje predsjednika SAD uslijedilo je nakon što su vlasti Kanade saopćile da će od 1. juna početi uvoditi carine na uvoz aluminija i čelika iz SAD kao odgovor na slične carine koje je Vašington uveo Kanadi.

SAD i Kanada su od avgusta 2017. godine u pregovorima o "ažuriranju" Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA), koji američki predsjednik već dugo kritizira.

Trudo je jučer izjavio da je prošle sedmice pozvao Trampa na sastanak o sporazumu, ali da mu je potpredsjednik SAD Majk Pens (Mike Pance) rekao da održavanje sastanka zavisi od saglasnosti kanadskog premijera da se sporazum NAFTA ograniči na pet godina.

Trudo je izjavio da je takav uvjet "apsolutno neprihvatljiv".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.