SLOVENIJA

Pahor će mandat dati Janši, obojica ne isključuju alternativni scenarij

Fena

7.6.2018

Slovenski predsjednik Borut Pahor izjavio je u četvrtak, nakon razgovora s Janezom Janšom kojem namjerava dati mandat za sastav nove vlade, da u sadašnjoj situaciji ne vidi razloga zašto mandat ne dati izbornom pobjedniku, ali je dopustio da dođe do situacije u kojoj bi vladu formirala neka druga većina. 

- Ako bi se pokazalo da neka druga većina, mimo volje Janše i njegove stranke pokaže da je sposobna formirati neku drugu vladu s potrebnom podrškom, onda očekujem da će se Janša, kojem želim dodijeliti mandat, ponovo javiti kod mene i reći da mandat ne može prihvatiti - kazao je Pahor na kraćoj zajedničkoj konferenciji za novinare s Janšom, nakon jednosatnog neformalnog razgovora o postizbornoj situaciji.

No, Pahor je dodao da do takvog eventualnog razvoja događaja nema razloga sumnjati da su mogući pregovori u kojima će Janša uspjeti sastaviti vladu, a tom procesu treba dati dovoljno vremena, uz razumljivu diskretnost sudionika, ali i transparentnost cijelog političkog procesa.

Janša je rekao da se s time slaže te da je on, kao izborni pobjednik sa svojom Slovenskom demokratskom strankom (SDS) koja je dobila 25 zastupničkih mjesta i relativnu većinu u novom parlamentu, spreman za razgovore sa svim parlamentarnim strankama o stabilnoj vladi koja je odmah početi rješavati realne probleme.

Pokušat ćemo sastaviti koaliciju za Sloveniju, a ne koaliciju protiv Šarca, Židana ili Cerara, kazao je Janša, aludirajući na čelnike stranaka koji su unaprijed najavili da neće pristati na koaliciju s Janšinom strankom i da će pokušati prikupiti 46 potpisa kako bi dokazali da u parlamentu imaju većinu i da sami s ostalim manjim strankama mogu formirati vladu bez relativnog pobjednika.

S mogućnošću da dođe do situacije u kojoj će njegova stranka ostati izvan vlade složio se i Janša, ali upozorio da ona ne bi bila stabilna i da se ne bi zasnivala na usklađenom programu jer je riječ o strankama različitog profila.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.