SVIJET Jačanje vojnih i ekonomskih veza

Putin doputovao u trodnevnu posjetu Kini

Fena
08.06.2018 15:21

Ruski predsjednik Vladimir Putin doputovao je u Kinu u petak u trodnevnu posjetu fokusiranu na jačanje vojnih i ekonomskih veza.

Kineski predsjednik Si Đinping (Xi Jinping) pozdravio je Putina uz vojne počasti u Velikoj dvorani naroda u Pekingu.

Očekuje se da dvojica čelnika - od kojih nijedan nije pozvan na samit najvećih svjetskih ekonomija u Kanadi u petak i subotu - potpišu poslovne ugovore tokom dana.

Rusija i Kina žele poboljšati saradnju na poljima kao što su infrastruktura, energetika, naučna istraživanja i visoka tehnologija, izjavio je Putin u intervjuu za Kinesku medijsku grupu uoči posjete.

Rusija se usmjerila na jačanje veza s Azijom u posljednjim godinama jer su njeni odnosi sa Zapadom naglo pogoršani zbog ukrajinske krize u rata u Siriji.

U središtu tih napora je Šangajska organizacija za saradnju (SCO), euroazijski vojni i ekonomski blok. Putin će učestvovati na samitu SCO u kineskom gradu Qingdao tokom vikenda.

Na SCO otpada "četvrtina svjetskog BDP-a, 43 posto svjetskog stanovništva i 23 posto ukupne površine naše planete". Resursi su neizmjerni. Uzimajući u obzir dinamiku rasta u Aziji, Kini i Indiji, mi ćemo pokušati da damo podsticaj ruskoj ekonomiji i podržimo tu dinamiku - izjavio je Putin u intervjuu.

On je opisao Sija kao pouzdanog i iskrenog čelnika. Si je jedini aktuelni predsjednik s kojim je Putin proslavio svoj rođendan, tvrdi ruski čelnik.

- To  je bio jednostavan događaj. Popili smo po čašicu votke i jeli smo kobasice - kazao je Putin, prenosi dpa.

NA VRH