GLOBUS

Njemačka kancelarka Angela Merkel: Ne postoje uvjeti za vraćanje Rusije u ''Grupu sedam''

Srna

8.6.2018

Predstavnici zemalja EU na samitu "Grupe sedam" u Kvebeku saglasili su se da još ne postoje uvjeti da ponovno uključivanje Rusije u grupu, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel. 

Ona je novinarima na marginama samita u Kanadi rekla da je još rano da se priča o tome da li će lideri objaviti zajedničko saopćenje, te istakla da će, ukoliko to ne urade, to biti iskreno priznavanje da nije postignut sporazum.

Predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) je prije samita izjavio kako bi u G7 ponovo trebalo uključiti u grupu, nakon što je isključena 2014. godine zbog Krima.

Sa stavom američkog predsjednika saglasio se premijer Italije Đuzepe Konte (Giuseppe Conte ), dok je Kanada saopćila da se odluka protiv vraćanja Rusije nije promijenila. 

Izvor iz Jelisejske palače u Parizu izjavio je da Trampov prijedlog nije logičan, ukoliko se u obzir uzmu posljednje sankcije koje je Vašington uveo Moskvi.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentirajući izjavu američkog predsjednika, rekao je da je Rusija usredsređena na druge formate, koji nemaju veze sa G7.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.