SVIJET

Rohani: Nakon američke odluke o izlasku iz sporazuma, Teheran i Moskva moraju pojačati dijalog

Index.hr

9.6.2018

Iranski predsjednik Hasan Rohani (Hassan Rouhani) izjavio je kako Teheran i Moskva moraju pojačati dijalog nakon američke odluke da napusti nuklearni sporazum iz 2015. godine.   

Rohani je ovo izjavio tokom susreta s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na sastanku Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS), u kojoj su, uz Kinu i Rusiju, više zemalja srednje i istočne Azije, a koja tokom vikenda održava svoj godišnji samit u gradu Kingdau, na kineskoj istočnoj obali.

- S obzirom na ilegalni izlazak SAD iz ovog sporazuma, potreban je još ozbiljniji i važniji dijalog između naših zemalja - kazao je Rohani.

Prema riječima iranskog predsjednika, odnosi Rusije i Irana su sve pozitivniji. 

- Svakim danom oni se dalje razvijaju - istaknuo je Rohani.

Cilj nuklearnog sporazuma iz 2015. između Irana i velikih sila je spriječiti razvoj iranskog nuklearnog oružja u zamjenu za smanjenje sankcija koje su pogodile iransku ekonomiju. Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) u maju je objavio da SAD izlaze iz sporazuma te je naložio ponovno jačanje sankcija Iranu.

Britanija, Francuska i Njemačka, koje su dogovorile sporazum sa SAD, nastoje spasiti sporazum i osigurati evropske firme koje posluju s Iranom od američkih sankcija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.