RASTE BROJ

Stotine djece iz Venecuele žrtve dječijeg rada u Kolumbiji

Index.hr

13.6.2018

U kampanji za iskorjenjivanje dječijeg rada u Kolumbiji u posljednja tri mjeseca otkriveno je gotovo 5.000 slučajeva djece koja su bila radno eksploatirana, uključujući njih više stotina iz ekonomski pogođene Venecuele, saopćila je u utorak kolumbijska vlada.

Iako je stopa dječijeg rada u Kolumbiji posljednjih godina u padu, procjenjuje se da oko 850.000 djece u dobi od pet do 17 godina radi, a ne pohađa školu u punoj satnici ili uopće.

Od 5.000 slučajeva dječijeg rada, više od trećine otkrile su vladine mobilne jedinice na poljoprivrednim imanjima i ulicama, dok ih je nešto manje od pola prijavljeno putem besplatne telefonske linije, navode iz Kolumbijske agencije za zaštitu djece (ICBF).

Prema kolumbijskom zakonu, djeca do 15 godina ne smiju raditi, a nijedno dijete ne može biti angažirano na poslu koji predstavlja rizik za zdravlje ili život.

- Pronašli smo djecu koja rade na tržnicama, na javnim mjestima, semaforima, kao i u ruralnim područjima - izjavila je u utorak medijima voditeljica ICBF-a Karen Abudinen.

Agencija je utvrdila da je od marta 350 djece iz Venecuele bilo žrtvama dječijeg rada u Kolumbiji, posebno u onim pokrajinama koje dijele granicu s Venecuelom.

Tinejdžeri kao ulični prodavači, mala djeca prosjačila s roditeljima

U kolumbijskom sjevernom pograničnom gradu Cucuti mogu se vidjeti tinejdžeri iz Venecuele koji rade kao ulični prodavači, kao i mala djeca koja sa svojim roditeljima prosjače na ulicama.

Prema vlastima, u Kolumbiju je od 2015. godine, što legalno što ilegalno, prešlo oko 672.000 Venecuelaca, a bježeći od privrednog previranja i ozbiljnih nestašica hrane i lijekova.

Agencija Ujedinjenih naroda za pomoć izbjeglicama (UNHCR) napominje da su oni koji su se preselili u Kolumbiju bez putovnica i radnih viza posebno ranjivi na radnu eksploataciju.

Uz siromaštvo, na stope prisutnosti dječijeg rada utječu i lokalni kulturni stavovi i običaji. Pritom, rad se promatra kao poželjan u izgradnji karaktera, normalan dio razvoja, kao i u vidu dijeljenja odgovornosti djece za kućanstvo.

Javna kampanja za podizanje svijesti o dječjem radu započela je u februaru, a za cilj ima i poticati ljude da prijavljuju slučajeve dječijeg rada.

152 miliona djece su žrtve prisilnog rada

- Dječiji rad proizvodi nejednakost jer djeca koja rade ne posjeduju iste prilike i mogućnosti kao ona koja idu u školu - ističe Abudinen.

Na globalnom nivou, 152 miliona djece u dobi od 5 do 17 godina žrtve su prisilnog rada, pokazuju podaci Međunarodne organizacije rada (ILO).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.