GLOBUS

Hospitaliziran bivši čelnik francuske ekstremne desnice Žan-Mari Le Pen

Fena

13.6.2018

Žan-Mari Le Pen (Jean-Marie Le Pen), bivši čelnik francuske stranke s ekstremne desnice Nacionalni front, hospitaliziran je zbog iscrpljenosti uoči suđenja na kome će biti suočen s optužbama na poticanje na homofobiju, saopćio je u srijedu izvor blizak njemu. 

Ovaj političar, otac Marin Le Pen, koja je kasnije od njega preuzela čelništvo nad Nacionalnim frontom i završila je na drugom mjestu na prošlogodišnjim predsjedničkim izborima - navršit će 90 godina naredne sedmice.

On je primljen u bolnicu u blizini Pariza u utorak i "normalno bi je trebao napustiti u ponedjeljak", kazao je jedan od njegovih savjetnika.

Žan-Mari Le Pen, koji je predvodio Nacionalni front četiri decenije i jednom je prilikom ušao u drugi krug predsjedničkih izbora, trebao se danas pojaviti na suđenju u Parizu zbog poticanja na homofobiju i vrijeđanja homoseksualaca.

Ročište je sada zakazano za 3. oktobar, kazao je izvor.

Le Pen, dugo u sporenju s kćerkom koja je pokušala popraviti sliku Nacionalnog fronta i izbacila ga je iz stranke u 2015., već je bio osuđivan nekoliko puta za poticanje na rasnu mržnju.

Marin Le Pen predvodila je napore na promjeni imena stranke nakon njenog izbornog poraza kada je tokom predizborne kampanje pokušala distancirati antievropski i antiimigrantski pokret od antisemitskog i ksenofobičnog imidža tokom vladavine njenog oca.

Stranka se sada zove Nacionalni skup, prenose agencije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.