FRANCUSKA

Le Pen pronevjerio više od 7 miliona eura

Okrivljen je da je zloupotrijebio novac Evropskog parlamenta za finansiranje aktivnosti vlastite stranke

Žan-Mari Le Pen mora na sud. AFP

S. N.

16.9.2019

Jedan od osnivačka ekstremno desne stranke Francuske Nacionalni front Žan-Mari Le Pen (Jean-Marie) optužen je da je pronevjerio više od sedam miliona eura.

Kako je navedeno u optužnici, tereti se da je za proteklih 40 godina, koliko je bio politički aktivan, uzeo 7,7 miliona eura iz budžeta Evropskog parlamenta i utrošio ih za potrebe aktivnosti svoje stranke u Francuskoj.

Le Pen je, naime, prijavljivao ljude kao svoje saradnike u Evropskom parlamentu te ih je ova institucija plaćala. No, oni nikada nisu bili u EP-u, već su radili kao aktivisti njegove stranke u Francuskoj.

Nakon što je optužnica potvrđena, on je više od dva sata odgovarao na pitanja istražitelja. Le Pen, star 91 godinu, političar je s najdužim stažom u EP-u. Prvi put je izabran 80-ih godina prošlog stoljeća. Nakon majskih izbora završen mu je mandat u Evropskom parlamentu. Tim činom izgubio je i imunitet i konačno se pojavio pred istražiteljima.

Njegov advokat Frederik Joakim (Frederic Joachim) precizirao je da su u centru istrage ugovori o angažiranju tri saradnika.

- Moj klijent je već preumoran od svega ovoga - istakao je on.

Zanimljivo je da je i njegova kćerka Marin (Marine), koja je preotela Nacionalni front od oca, optužena za iste zloupotrebe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.