RAZGOVORI

Tramp i republikanci o razdvajanju djece od roditelja migranata

Donald Tramp

Fena

18.6.2018

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp (Trump) ​u utorak se sastaje s predstavnicima Republikanske partije u predstavničkom domu Kongresa kako bi razgovarali o imigraciji, nakon što su pojačana borba protiv ilegalnih ulazaka i praksa razdvajanja stotina djece od roditelja izazvali brojne kritike.

Neki svjetski mediji čak su optužili administraciju da vrši nasilje nad djecom, prenose mediji.

Sastanak Trampa s republikancima u Kongresu će uslijediti nakon što su njegove izjave iz rukava u petak izazvale konfuziju i pažljivo pripremanu republikansku strategiju skoro pretvorile u haos, objavili su mediji.

Suočen s umjerenim republikancima koji hoće da predlože imigracione zakone, član predstavničkog doma Kongresa Pol D. Rajan (Paul D. Rayan) i njegov tim suočili su se s glasanjem o dvije mjere sljedeće nedjelje: oštrim nacrtom zakona pravosudnog odbora Boba Goodlattea i zakonom koji se smatra kompromisom između umjerenih i konzervativnih frakcija unutar predstavničkog doma.  

Mediji podsjećaju da je Tramp, odgovarajući na pitanja o zakonima, izrazio svoje protivljenje kompromisnom zakonu rekavši da sigurno neće potpisati onaj umjereniji.

Ove tvrdnje su dovele do konfuzije od nekoliko sati na Kapitol Hilu, jer su lideri republikanaca ukazali na to da nisu željeli da glasaju, osim ako nemaju Trampov blagoslov, pišu mediji i objašnjavaju da je Bijela kuća kasnije razjasnila da je Tramp rekao da će potpisati bilo koji od ova dva imigraciona zakona ako dođu do njegovog stola, što je malo vjerovatno. 

''Washington Post'' pojašnjava da prijedlog zakona briše vizni program "Različitost" i reducira zakon o vizama na osnovu porodičnih veza, dok nudi put do državljanstva za mlade imigrante koji su dovedeni u zemlju kao djeca.

Također, zakon bi pokušao da okonča praksu Trampove administracije da se djeca imigranata odvoje od njihovih porodica kada su uhvaćeni na granici, i to tako što omogućavaju djeci da budu pritvorena s roditeljima.

Mediji su prenijeli i stav profesora psihologije na Univerzitetu u Virdžiniji Džejms A. Koena (James A. Coan), koji smatra da je ideja o postavljanju šatora u vojnim bazama u kojima bi bila smještena djeca migranti uznemirujuća, jer su djeca već povrijeđena odvajanjem.

Tehnički, Trumpova administracija nema politiku prema kojoj se oni koji ilegalno prelaze granicu moraju odvojiti od njihove djece. 

Ali, rezultat "politike nulte tolerancije“ je bio da se ilegalni imigranti vode u federalni pritvor, pri čemu se njihova djeca smatraju maloljetnim strancima bez pratnje odraslih i odvajaju se od njih.






Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.