GLOBUS

Kinezi preuzeli ''Gorenje''

Index.hr

26.6.2018

Kineski ''Hisense'' do danas je, kada je istekao rok njihove ponude za preuzimanje ''Gorenja'', preuzeo 94 posto dionica toga slovenskog proizvođača kućanskih aparata.

Ponudu od 12 eura po dionici između ostalih prihvatili su državni fond KAD i japanska korporacija '''Panasonic'', koja je prije nekoliko godina preuzela vlasnički paket od 10 posto te velika većina malih dioničara.

Prema ponudi o preuzimanju po cijeni 12 eura za dionicu koju je krajem maja objavio ''Hisense'' ukupna tržišna kapitalizacija ''Gorenja'' iznosi 293 miliona eura.

Slovenski analitičari navode da je to vrlo širokogrudna ponuda kineske kompanije koja ovom akvizicijom želi osigurati prisutnost na evropskom tržištu elektronike i kućanskih aparata preko robne marke ''Gorenje'' te ne očekuju veće promjene u upravi kompanije prije nego što o novoj tržišnoj koncentraciji ''Gorenja'' i ''Hisensea'' ne donesu regulatori u državama u Evropi u kojima su prisutni ''Gorenje'' i ''Hisense''.

Nekadašnji slovenski ministar za privredu i član Nadzornog odbora ''Mercatora'' Matej Lahovnik izjavio je u utorak da će ''Hisense'' najesen vjerovatno u upravi i nadzornom odboru ''Gorenja'' izvesti promjene koje bi trebale optimizirati broj zaposlenih i povećati profitabilnost ''Gorenja''.

Prihodi slovenskog koncerna lani su iznosili 1.307 milijardi eura, što je porast za 3,7 posto, ali je neto dobit smanjena s 8,4 miliona eura 2016. na 1,2 miliona eura 2017.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.