SVIJET

Velika Britanija traži od Rusije objašnjenje o napadu nervnim agensom

Fena
05.07.2018 12:15

Foto: Agencije

Velika Britanija je pozvala Rusiju da pruži detalje o napadu nervnim agensom novičok na bivšeg ruskog dvostrukog agenta i njegovu kćerku nakon što je dvoje britanskih građana otrovano istom supstancom. 

Dvoje Britanaca, 44-godišnja žena i 45-godišnji muškarac, u kritičnom su stanju nakon što su očigledno udisali otrovnu supstancu u blizini mjesta martovskog napada na bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegovu kćerku Juliju. 

Britanija je optužila Rusiju za trovanje Skripalja novičokom - nervnim agensom koji je razvila sovjetska vojska tokom Hladnog rata - u prvom ofanzivnom korištenju takvog hemijskog oružja na evropskom tlu od Drugog svjetskog rata. 

Rusija, koja je trenutno domaćin Svjetskog nogometnog prvenstva, negirala je svaku umiješanost u martovski incident i sugerirala da su britanske tajne službe izvele napad da bi potaknule antirusku histeriju.

- Ruska država može ispraviti ovu "krivu situaciju". Oni nam mogu reći šta se desilo, šta su učinili i popuniti neke od značajnih praznina koje smo mi pokušali popuniti. Čekam telefonski poziv predstavnika ruske države -  izjavio je britanski ministar sigurnosti Ben Volas (Wallace).

Za dvoje Britanaca koji su se razboljeli u subotu prvobitno se mislilo da su se predozirali heroinom ili kokainom, ali su testovi britanskog vojnog istraživačkog centra ''Porton Down'' pokazali da su bili izloženi novičoku.

Britanija bi trebala zatražiti od ruskih eksperata da istraže trovanje, navela je novinska agencija RIA izjavu Vladimira Šamanova, čelnika bojne komisije ruskog parlamenta.

Oglasi

NA VRH