SVIJET

Maskova podmornica "Divlja svinja" danas učestvuje u spašavanju dječaka na Tajlandu?

Maskova podmornica

Index.hr

10.7.2018

Međunarodnoj koaliciji spasilaca koji učestvuju u akciji izvlačenja dječaka zarobljenih u poplavljenoj pećini na Tajlandu pridružio se i poduzetnik i inovator Elon Mask (Musk) sa svojim najnovijim izumom.

Maskova "mini podmornica", odnosno podvodna kapsula za prijevoz, dječije veličine, sinoć je stigla na Tajland, javlja NBC.

To je potvrdio i sam Mask, koji je stigao na Tajland zajedno s podmornicom.

- Upravo sam se vratio iz pećine 3. Mini podmornica je spremna, ako je potrebna. Napravljena je od dijelova raketa i nazvana "Divlja svinja", prema dječijoj nogometnoj ekipi. Ostavit ću je ovdje, za slučaj da bude korisna u budućnosti. Tajland je tako predivan - napisao je Musk na Twitteru.



Maskova podvodna kapsula, koja nema vlastiti pogon, ali je dvojica ronilaca mogu vući, odnosno gurati, napravljena je od srebrene cijevi za prijevoz kisika koja je trebala biti iskorištena za svemirsku raketu Falcon 9 njegove kompanije "SpaceX".

Cijev je "dovoljno lagana da bi je nosila dvojica ronilaca, dovoljno malena da bi se provukla kroz uske prolaze" i "ekstremno mjesta", napisao je Mask u tvitu. Uređaj, uz to, ima spremnike za kisik, ručke za ronioce i nos namijenjen zaštiti od udaraca u stijene.


Jučer je, inače, završio još jedan dan akcije spašavanja nakon što su još četiri dječaka izvedena iz poplavljene pećine u Tajlandu.

Ukupno su spašena osmorica dječaka, a trener i još četvorica dječaka ostali su u pećini Tham Luang. Tamo su proveli već 17. noć, na udaljenosti od četiri kilometra unutar pećinskog sistema.

Svi dječaci spašeni u ponedjeljak nosili su ronilačke maske i odijela. Kasnije su svi helikopterima i vozilima Hitne pomoći odvedeni u bolnicu, a stanovnici su se okupili na ulicama i slavili njihovo spašavanje. Hoće li preostali dječaci izaći iz pećine u Maskovoj "dječijoj podmornici", vidjet ćemo vjerovatno danas.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.