GLOBUS

Otkriven tajni plan Sjeverne Koreje: Ucjena Izraela za milijardu dolara

Twitter/Ilustracija

B92

12.7.2018

Knjiga koju je napisao bivši visoki diplomata Sjeverne Koreje otkriva da je Pjongjang ucjenjivao Izrael, uz prijetnju da će Iranu prodati nuklearnu tehnologiju.

Naime, kako tvrdi Tae Jong-ho, koji je pobjegao u Južnu Koreju 2016. godine, Sjeverna Koreja tražila je od Izraela da im plati milijardu dolara u zamjenu da ne proda Iranu svoju tehnologiju za razvoj balističkih raketa, prenio je ''Wall Street Journal''.

Ta "nepristojna" ponuda iznesena je 1999. u jednom kafeu u Štokholmu, kada su se na kafi sreli tadašnji sjevernokorejski ambasador Son Mun-si i njegov izraelski kolega Gideon Ben Ami.

Prema navodima iz knjige, Izrael je odbio tu ponudu, ali je za nekoliko dana poslao novu - kontraponudu, da pošalje u Sjevernu Koreju donaciju u hrani.

''Wall Street Journal'' je naveo da nije uspio dobiti potvrdu od dva ambasadora koja su navodno učestvovala u iznošenju ucjena, ali je naveo da je prošle sedmice Ben Ami kazao izraelskim medijima da je, tokom mandata ambasadora, imao nekoliko tajnih sastanaka sa sjevernokorejskim diplomatima, i to u periodu od 1999. do 2002. koje je inicirao Pjongjang.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.