Foto: Twitter/Ilustracija

Tvrdili da će Iranu prodati nuklearnu tehnologiju

Otkriven tajni plan Sjeverne Koreje: Ucjena Izraela za milijardu dolara

Autor: B92
12.07.2018 08:41
A
A
A

Knjiga koju je napisao bivši visoki diplomata Sjeverne Koreje otkriva da je Pjongjang ucjenjivao Izrael, uz prijetnju da će Iranu prodati nuklearnu tehnologiju.

Naime, kako tvrdi Tae Jong-ho, koji je pobjegao u Južnu Koreju 2016. godine, Sjeverna Koreja tražila je od Izraela da im plati milijardu dolara u zamjenu da ne proda Iranu svoju tehnologiju za razvoj balističkih raketa, prenio je ''Wall Street Journal''.

Ta "nepristojna" ponuda iznesena je 1999. u jednom kafeu u Štokholmu, kada su se na kafi sreli tadašnji sjevernokorejski ambasador Son Mun-si i njegov izraelski kolega Gideon Ben Ami.

Prema navodima iz knjige, Izrael je odbio tu ponudu, ali je za nekoliko dana poslao novu - kontraponudu, da pošalje u Sjevernu Koreju donaciju u hrani.

''Wall Street Journal'' je naveo da nije uspio dobiti potvrdu od dva ambasadora koja su navodno učestvovala u iznošenju ucjena, ali je naveo da je prošle sedmice Ben Ami kazao izraelskim medijima da je, tokom mandata ambasadora, imao nekoliko tajnih sastanaka sa sjevernokorejskim diplomatima, i to u periodu od 1999. do 2002. koje je inicirao Pjongjang.