VELIKA BRITANIJA

Mej popustila pod pritiskom podržavatelja Brexita, prihvatila promjene prijedloga carisnkog zakona

Arhiv

Agencije

16.7.2018

Britanska premijerka Tereza Mej (Theresa May) popustila je u ponedjeljak pod pritiskom podržavatelja Brexita u njenoj Konzervativnoj stranci prihvativši njihove promjene prijedloga carinskog zakona koje učvršćuju britansko odvajanje od Evropske unije.

Mej, koja je ranjiva u parlamentu nakon što je izgubila većinu na izborima prošle godine, našla se pod paljbom oba krila njene stranke zbog plana izlaska iz EU koji je jedna bivša ministrica proglasila najgorim mogućim.

Snažna borba Tereze Mej s ministrima

Euroskeptični zastupnici napali su prijedlog carinskog zakona njene vlade tražeći odlučniji Brexit, no umjesto da se s njima suočila i pojačala napetosti, njen je glasnogovornik objavio da vlada prihvaća sva četiri njihova amandmana.

Prema portparolu, promjene vladine politike samo pretvaraju u zakon, no to je neka vrsta pobjede za zastupnike koji kažu da ih je Mej izdala u vezi s Brexitom, najvećim zaokretom britanske vanjske i trgovinske politike posljednjih decenija.

- Prihvatit ćemo ta četiri amandmana - rekao je portparol dodavši da vlada vjeruje kako su oni u skladu s "bijelom knjigom", odnosno politikama oko kojih su se ministri dogovorili ovoga mjeseca.

- Prihvatili smo te amandmane jer vjerujemo da su u skladu s pristupom koji smo utvrdili i dogovorili - rekao je.

Mej se morala snažno boriti s ministrima u ljetnoj premijerskoj rezidenciji za svoju viziju budućih odnosa Ujedinjene Kraljevine s E, no potkopale su je prošlosedmične ostavke ministra za Brexit Dejvida Djevisa (David Davis) i ministra vanjskih poslova Borisa Džonsona (Johnson).

Konzervativci traže još jedan referendum o Brexitu

Plan, koji je samo početno stajalište za drugu fazu pregovora s EU, napali su euroskeptični parlamentarci koji kažu da prijedlog održavanja tijesnih carinskih veza s EU izdaje njena obećanja jasnog presijecanja s Unijom.

U ponedjeljak je drugo krilo njenih konzervativaca, zastupnici koji nakon Brexita žele zadržati najbliže moguće veze s EU, progovorilo kroz glas bivše ministrice obrazovanja Džastin Grining (Justine Greening), koja je pozvala na održavanje još jednog referenduma.

Grining je rekla da bi jedino takvo izjašnjavanje moglo razbiti pat poziciju u parlamentu glede budućih odnosa s EU, a premijerkin plan ocijenila "najgorim od oba svijeta" te rekla da ga ne može podržati.

Premijerkin portparol je odbacio bilo kakvu mogućnost održavanja drugog referenduma.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.