OPTUŽBE

Majk Pompeo: Rusi su se miješali i u ranije američke izbore, to se neće ponoviti!

S. N.

20.7.2018

Optužbe da ruski predsjednik Vladimir Putin "drži u šaci svog američkog kolegu Donalda Trampa (Trum) su "apsurdne", ustvrdio je šef američke diplomatije Majk Pompeo (Mike).

U intervjuu za američku TV mrežu Fox News, on je odlučno odbacio navode o tome da je ruski predsjednik apsolutno dominirao nedavno održanim samitom dvojice predsjednika svjetskih sila u Helsinkiju. 

- Ova administracija bila je neumorna u naporima da odvrati Rusiju od loših aktivnosti koje su provodili. Naslijedili smo situaciju u kojoj je Rusija bila sveprisutna na cijelom teritoriju SAD. Ova administracija je snažno podržavala i podržava Ukrajinu, nepopustljiva i odlučna da ne dopusti rusku ekspanziju u drugim dijelovima svijeta. I mi smo svjesni da su prijetnje koje predstavlja Rusija istinske. Predsjednik Tramp je bio i ostao odlučan i jak u zaštiti Amerike od ruske agresije - rekao je Pompeo.  

Upitan jesu li se Rusi miješali u predsjedničke izbore u SAD 2016. godine, šef američke diplomatije odgovorio je da nije "u poziciji da to zna". 

- Ali, jesam imao prilike za proteklih 18 mjeseci da znam da je predsjednik stalno brifiran o ovom pitanju. Njemu je jasno da se Rusija miješala u naš izborni sistem. I zna da se to dešavalo prilično dugo, ne samo 2016. godine. Nekako, Amerika izgleda zaboravlja historiju i nastojanja Rusije da potkopa zapadnu demokratiju. To traje već decenijama. Konfuzija nastaje zbog onih koji su pristrasni i hoće da od izbora 2016. godine naprave slučaj zbog Miletrove istrage. Predsjedniku je jasno šta su Rusi radili tokom izbora 2016., ali nas je sada naoružao instrumentima kojima ćemo osigurati da se to više ne desi - istakao je on. 

Novinarka Fox Newsa upitala je Pompea jesu li Tramp i Putin tokom susreta u Helsinkiju postigli neki "verbalni sporazum". Pozvala se i na izjave ruskog ambasadora u Vašingtonu, koji je govorio o takvoj vrsti dogovora. 

- Pa... nisam baš siguran da bih pridao neki značaj izjavama ruskog ambasadora - britko je odgovorio Pompeo.

Dodao je da ruske izjave "s vremena na vrijeme" nisu izvor realnih priča. 

- Evo šta ja znam. Imao sam prilike razgovarati s predsjednikom Trampom o njegovom razgovoru s Putinom. Napravljen je napredak na nekoliko frontova. Učinjen je napor da se počnu razgovori o kontroli oružja, kako se ne bi desilo da neka nuklearna bojeva glava završi na "crnom tržištu". Razgovarano je o još puno stvari, a ostalo je još  mnogo posla da se uradi. No, predsjednik Tramp ostvario je jedan od svojih ciljeva - otvorio je put kojim dvojica lidera ovih velikih država mogu imati pozitivnu komunikaciju, prema mnogima, iznimno bitnim pitanjima. Ima puno mjesta gdje se interesi Rusije i SAD uopće ne podudaraju i predsjednik Tramp svjestan je toga - istakao je Pompeo. 

Upitan hoće li SAD omogućiti ruskim vlastima da saslušaju njenog bivšeg ambasadora u Moskvi, ali i druge američke državljane, pa čak ih možda i pritvoriti, Pompeo je kratko odgovorio.

- Nema nikakve šanse.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.