GLOBUS

Mateo Salvini prikriveno citirao italijanskog diktatora Benita Musolinija

Arhiv

Srna

30.7.2018

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini (Matteo) objavio je na "Twitteru" poruku u kojoj prikriveno citira bivšeg italijanskog fašističkog diktatora Benita Musolinija (Mussolini).

Salvini, kojeg CNN naziva "populističkim" ministrom, napisao je "koliko neprijatelja, toliko časti", što predstavlja varijaciju na poznatu Musolinijevu izjavu "mnogo neprijatelja, mnogo časti".  

Objava na "Twitteru" uslijedila je kao odgovor na članak u jednom magazinu, koji govori o Salvinijevim kritičarima, uključujući Katoličku crkvu i vodeće ljevičarske intelektualce, dok njemu raste popularnost u javnosti. 

Salvini je za britanski "Sunday Times" izjavio da se niska stopa nataliteta u Italiji koristi kao izgovor za "uvoz migranata", te da se time ugrožava italijanska tradicija i identitet. 

- Država u kojoj se ne rađaju djeca predodređena je da umre - rekao je Salvini.  

Rimokatolički sedmični list "Familija kristijana" Salvinija je prošle sedmice nazvao đavolom, zbog prijedloga italijanskog ministra u vezi sa migracijama. 

List je na naslovnoj strani napisao "Odstupi, Salvini", čime se aludira na riječi Isusa Krista "Odstupi, đavole", koje su se u srednjem vijeku koristile u obredima istjerivanja đavola.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.