SVIJET

Nagrađivani književnik osuđen na smrt zbog zločina od prije 23 godine

Screenshot

Index.hr

3.8.2018

Nagrađivani kineski pisac Liju Jongbijao (Liu Yongbiao) osuđen je na smrt zbog ubistva koje je počinio krajem novembra 1995. godine. Jongbijao je tada zajedno sa svojim prijateljem krenuo u pljačku jednog hostela u Huzhou na istoku zemlje, no sve je pošlo po zlu jer su ostali bez novca, piše New York Post.

Najprije su ubili jednog gosta kod kojeg su pronašli samo dolar i pol, a zatim krenuli u luđački pohod. Budući da ni kod vlasnika nisu pronašli novčani iznos koji bi ih zadovoljio, ubili su i njega. Nakon toga upali su u stan vlasnikove žene te ubili i nju. Nisu imali milosti ni prema njihovom 13-godišnjem unuku kojeg su zatukli. 

Otkrio ga opušak

Policija godinama nije mogla riješiti slučaj zbog nedostatka sigurnosnih kamera i evidencije gostiju, a pomogle su im dvije ključne stvari - napredak forenzike i Lijuovo pisanje kriminalističkih romana. Uskoro je postao član Društva kineskih pisaca i dobio mnoge nagrade za svoja djela. 

U jednom svom romanu opisao je zločin, što je izazvalo sumnju istražitelja. No ono što je potvrdilo Lijua kao ubicu je pronađeni opušak na mjestu zločina. Godinama je bio skriven na policama u zgradi lokalne policije, a analiza DNK potvrdila je da je Lijuov.

Liju i njegov partner u zločinu priznali su krivnju te su osuđeni na smrt. 

- Zaslužio sam umrijeti ne jednom nego sto puta zbog toga što sam učinio - rekao je Liju, koji je već imao spremno pismo za svoju ženu u slučaju ako ga uhapse.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.