SASTANCI Obećao više podrške kancelarki

Zehofer: Pregovori s Italijom i Grčkom o migrantima teku u dobroj atmosferi

Fena
06.08.2018 08:36

Foto: Arhiv

Berlin se nada da će ove sedmice ostvariti pomak u pregovorima s Italijom i s Grčkom da bi te zemlje pristale na povratak migranata koji su u tim državama registrirani prije ulaska u Njemačku, rekao je u nedjelju njemački ministar unutarnjih poslova Horst Zehofer (Seehofer).

Ministar, predstavnik CSU-a, krajnje desničarskog krila koalicijske vlade koji je zaprijetio odlaskom iz vlade, potpisao je početkom jula ugovor s kancelarkom Angelom Merkel koji predviđa vraćanje tražitelja azila registriranih u drugim zemljama EU u prvu zemlju ulaska u EU ili njihovo vraćanje u susjednu Austriju. Za to je nužno potpisivanje bilateralnih ugovora s evropskim partnerima.

Zehofer se nada da će se ovih dana stvari "razjasniti" kada je riječ o mogućnosti potpisivanja takvih ugovora.

- Pregovori teku u dobroj atmosferi - rekao je za javnu televiziju ARD.

Grčka je dala do znanja da je spremna prihvatiti neke migrante, a Italija je preko svog ministra unutarnjih poslova Matea Salvinija (Matte) rekla da prije bilo kakvog dogovora o migrantima koji su već ušli na evropsku teritoriju, želi strožiju kontrolu vanjske granice EU.

Zehofer je tražio veću predanost od kancelarke Angele Merkel i vođe SPD-a Andree Nales (Andrea Nahles) za centre za prihvat izbjeglica dogovorene u koalicijskom sporazumu. Stranke čelnika CDU-a i SPD-a trebale bi osigurati da više saveznih država učestvuje u tim centrima, izjavio je čelnik CSU-a u ljetnom intervjuu ARD-u u nedjelju.

Na pitanje da li je obećao više podrške kancelarki, odgovorio je potvrdno.

NA VRH