RUSIJA - SAD

Putin Trampu predstavio inicijative za kontrolu oružja

Arhiv

Srna

8.8.2018

Predsjednik Rusije Vladimir Putin predstavio je predsjedniku SAD Donaldu Trampu (Trump) tokom samita u Helsinkiju 16. jula niz konkretnih inicijativa u vezi s kontrolom oružja, uključujući zabranu oružja u svemiru, piše list "Politico".

U ruskom dokumentu pod naslovom "Dijalog o pitanju kontrole oružja", u koji je "Politico" imao uvid, predlaže se produženje takozvanog Novog sporazuma o smanjenju strateškog oružja na još pet godina.

- U ruskom dokumentu istaknut je veliki broj područja u kojima bi dvije zemlje mogle da sarađuju da bi smanjile opasnost od nuklearnog oružja i ponovo uspostavile barem dio izgubljenog međusobnog povjerenja - piše list.

U dokumentu se sugerira da bi Vašington i Moskva trebali poduzeti korake u vezi s tenzijama u istočnoj Evropi, uz provođenje vojnih aktivnosti, kao i da povećaju povjerenje i transparentnost u vojnoj sferi.

Dokumentom se dvije strane pozivaju da iniciraju stručne konsultacije da bi prepoznale destabilizirajuće vrste oružja, a predlaže se i započinjanje dijaloga u formatu "dva plus dva" ministara odbrane dvije zemlje, kao i šefova ruske i američke diplomatije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.