SVIJET Kašnjenje isplata graditelje dovelo do dugova, ogorčenja, kao i do teških životnih okolnosti

Nakon Mundijala u Rusiji: Graditelji stadiona očajni, još nisu isplaćeni

Fena
10.08.2018 11:12

Foto: Stadion Nižnij Novgorod ( Arhiv)

Novi stadion od 45.000 sjedišta, koji je izgrađen na ušću rijeka Volge i Oke za ovogodišnje FIFA Svjetsko prvenstvo, koštao je 17 milijardi rubalja (oko 268 miliona dolara), prema zvaničnim ruskim podacima.

Međutim, oko 100 radnika koji su radili na pripremi ovog zdanja za veliki dan Rusije na međunarodnoj sceni žele da ta cijena poraste za još oko 50 miliona rubalja (790.000 dolara). To je iznos koji im, kako kažu, podizvođač radova ASP i dalje duguje.

Mnoge od njih kašnjenje isplata dovelo je do dugova, ogorčenja, kao i do teških životnih okolnosti.

ASP mi je uništio život. Zbog neizmirenih plaća sam se razveo, nisam imao čime da izdržavam svoju porodicu, i to je bio glavni razlog za razvod - kaže radnik Stanislav Sukhoparov za RFE. 

On je, kako kaže, završio u "dugovima i duguje puno novca nekim prijateljima".

Tužioci u Nižnjem Novgorodu rekli su radnicima da su njihove ruke vezane, jer kompanija na koju se optužbe odnose nije registrirana u gradu. Slučaj je, navodno, proslijeđen Moskvi. 

- Kašnjenje s plaćanjem počelo je u januaru. U početku je to bilo tri sedmice, a onda mjesec. Na kraju došli smo do toga da nas ASP nije platio četiri mjeseca. Do danas nismo vidjeli novac - kaže graditelj Stanislav Sukhoparov, koji je u februaru 2017. počeo raditi za ASP.

Kaže da ne dobiva nikakav odgovor kada pokuša da pozove osobu koja ga je angažirala i koja mu je na početku platila. 

RSE je razgovarala s tim čovjekom Aleskandrom Makejevim, koji kaže da i dalje radi za ASP iako mu kompanija duguje novac.

Ja ne isplaćujem plaće. Ja sam zadužen za instalacioni rad. Ja, baš kao i svi ostali, sjedim ovdje, čekam, ni ja nisam plaćen od aprila - kaže Makejev i dodaje da je za plaćanja zadužen ASP u Moskvi. 

- Ali problem je s generalnim izvođačem Stroitransgazom, oni ne ispunjavaju određene forme i ne prosljeđuju novac - tvrdi Makejev.

Stroitransgaz je odbio komentirati ove navode i sva pitanja je proslijedio na ASP. 

ASP je u vlasništvu čovjeka po imenu Aleksandr Afinogenov, koji se, također, vodi u zvaničnim dokumentima, kao vlasnik tri druge firme. Na brojeve telefona u sve četiri kompanije niko nije odgovarao.

Međutim, radnici smatraju da je Makejev odgovoran. 

- Ja sam se dogovorio s Makejevim. Napravio je tim koji je radio na stadionu i dogovorio plaće i uvjete života, unajmio nas i bio vođa našeg tima, a onda smo otpušteni po njegovim naređenjima - kaže bivši instalater ASP-a Aleksandr Bariškin.

Kaže da su njegovom timu od sedmorice radnika dugovani milioni rubalja, ali da je iznos "ne manji od 50 miliona rubalja kada se doda još 100 ljudi koji su radili na stadionu i nijedan od njih ... nije bio u potpunosti plaćen". 

- Radili smo pošteno i svi su bili zadovoljni. Guverner Nižnje Novgorodske oblasti i drugi visoki zvaničnici prihvatili su stadion, ali to nam nije donijelo ništa dobro - rekao je Bariškin za RSE.

Objekt s gotovo 45.000 sjedišta može se pohvaliti prisustvom najmanje 40.000 gledalaca za svaku od šest utakmica Svjetskog prvenstva čiji je domaćin u junu i julu bio Nižnji Novgorod. 

Ovaj događaj je tumačen kao veliki marketinški uspjeh za Rusiju i njenog predsjednika Vladimira Putina. I Rusija i Putin suočili su se s međunarodnom izolacijom zbog ruske invazije na Ukrajinu 2014. godine, a poslužio je i kao odgovor Moskve na dokaze o "sistemskom i od države sponzoriranom" dopingu u sportu, kao i na trovanje ruskim hemijskim agensom bivšeg špijuna i njegove kćerke u Ujedinjenom Kraljevstvu, i druge navode.

Nedavno je Vladimir Putin na televiziji rekao da je zahvalan svima koji su učestvovali u izgradnji svih stadiona za Svjetsko prvenstvo - kaže Bariškin.  

Prema zvaničnim podacima, Rusija je potrošila 10,7 milijardi dolara kao domaćin Svjetskog prvenstva od 14. do 15. jula 2018. godine.

NA VRH