SVIJET Zaoštreni odnosi između Moskve i Vašingtona

Medvedev: Sankcioniranje ruskih banaka je objava ekonomskog rata

Fena
10.08.2018 13:22

Foto: Dmitrij Medvedev ( AFP)

Rusija će razmotriti svaki američki potez na suzbijanju operacija ruskih banaka ili njihovog pristupa stranoj valuti kao objavu ekonomskog rata, izjavio je u petak premijer Dmitrij Medvedev. 

Sjedinjene Američke Države objavile su u srijedu novi krug sankcija Rusiji koje su dovele do pada vrijednosti rublje na najniži nivo u posljednje dvije godine i izazvale su prodaju ruskih sredstava iz straha da će Rusija biti uvučena u spiralu beskonačnih sankcija. 

U posebnom prijedlogu zakona uvedenom u prošloj sedmici republikanski i demokratski senatori predložili su ograničenje operacija nekoliko ruskih banaka u državnom vlasništvu u Sjedinjenim Američkim Državama i ograničenje njihovog korištenja američkog dolara.

Medvedev je izjavio da će Moskva poduzeti ekonomske, političke i druge mjere odmazde protiv Sjedinjenih Američkih Država ukoliko Vašington sankcionira ruske banke. 

- Ne bih volio komentirati buduće sankcije, ali mogu samo reći jedno: Ako neko zabrani djelovanje banaka ili njihove transakcije u stranoj valuti, to bi se moglo nazvati objavom ekonomskog rata - izjavio je Medvedev.

''I bilo bi neophodno, bilo bio potrebno reagirati na taj rat ekonomskim, političkim, ili ukoliko se ukaže potreba, svim drugim sredstvima. Naši američki prijatelji uviđaju to'', izjavio je Medvedev.

Sudbina prijedloga o kome je govorio je neizvjesna.

Američki Kongres neće se vratiti u Vašington do septembra, i čak i tada, kongresni savjetnici tvrde kako ne očekuju da će prijedlog biti usvojen u cjelini.  

Iako je teško unaprijed procijeniti mogućnost usvajanja prijedloga, oni tvrde kako je vjerovatno da će neke od njegovih odredbi biti uvrštene kao amandmani na druge zakone, kao što je prijedlog budžeta koji Kongres mora usvojiti prije 30. septembra da bi izbjegao prekid rada savezne vlade.

NA VRH