ODLUKA

Mađarski sud odbio hrvatski zahtjev za izručenje Zolta Hernadija

Ivi Sanaderu dao 10 milona eura mita

Zolt Hernadi

Fena

23.8.2018

Mađarski sud odbio je hrvatski zahtjev za izručenjem Zolta Hernadija (Zsolt), javili su u četvrtak mađarski mediji.

Nakon što je Evropski sud u Luksemburgu objavio da Mađarska nije smjela ignorirati evropski nalog za hapšenje u slučaju Zolta Hernadija, hrvatska policija ponovo je od Interpola zatražila raspisivanje crvene potjernice za prvog čovjeka mađarskog MOL-a.

- Uprava policije dostavila je presudu Evropskog suda u Luksemburgu pravnoj službi, Izvršnom odboru i Glavnom tajništvu Interpola sa zamolbom ponovnog uvođenja potjernice u Interpolovu bazu potjernica - stoji u saoćenju MUP-a objavljenom 10. avgusta.

Evropski sud u Luksemburgu krajem jula je objavio da Mađarska nije smjela ignorirati evropski nalog za hapšenje u Hernadijevu slučaju samo na temelju odluke njihovog državnog odvjetništva o obustavi krivične istrage u okviru koje je Hernadi ispitan u svojstvu svjedoka. 

- Pravosudna tijela država članica dužna su donijeti odluku o svakom evropskom nalogu za hapšenje koji im je poslan - istaknuo je Sud.

Hernadijeva hrvatska pravnica nakon toga je upozorila kako Evropski sud pravde ni u jednom dijelu odluke nije rekao da Mađarska mora izručiti Hernadija, već da je mađarski sud dužan odlučiti o hrvatskom zahtjevu za njegovim izručenjem.

Evropski nalog za hapšenje Hernadija, koji su neke države ignorirale, raspisan je nakon USKOK-ovih optužbi da je bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu dao 10 miliona eura mita da bi MOL-u prepustio upravljačka prava u INA-i.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.