ODLUKA Policija dostavila presudu Evropskog suda u Luksemburgu

Mađarski sud odbio hrvatski zahtjev za izručenje Zolta Hernadija

Ivi Sanaderu dao 10 milona eura mita

Fena
23.08.2018 19:34

Foto: Zolt Hernadi

Mađarski sud odbio je hrvatski zahtjev za izručenjem Zolta Hernadija (Zsolt), javili su u četvrtak mađarski mediji.

Nakon što je Evropski sud u Luksemburgu objavio da Mađarska nije smjela ignorirati evropski nalog za hapšenje u slučaju Zolta Hernadija, hrvatska policija ponovo je od Interpola zatražila raspisivanje crvene potjernice za prvog čovjeka mađarskog MOL-a.

- Uprava policije dostavila je presudu Evropskog suda u Luksemburgu pravnoj službi, Izvršnom odboru i Glavnom tajništvu Interpola sa zamolbom ponovnog uvođenja potjernice u Interpolovu bazu potjernica - stoji u saoćenju MUP-a objavljenom 10. avgusta.

Evropski sud u Luksemburgu krajem jula je objavio da Mađarska nije smjela ignorirati evropski nalog za hapšenje u Hernadijevu slučaju samo na temelju odluke njihovog državnog odvjetništva o obustavi krivične istrage u okviru koje je Hernadi ispitan u svojstvu svjedoka. 

- Pravosudna tijela država članica dužna su donijeti odluku o svakom evropskom nalogu za hapšenje koji im je poslan - istaknuo je Sud.

Hernadijeva hrvatska pravnica nakon toga je upozorila kako Evropski sud pravde ni u jednom dijelu odluke nije rekao da Mađarska mora izručiti Hernadija, već da je mađarski sud dužan odlučiti o hrvatskom zahtjevu za njegovim izručenjem.

Evropski nalog za hapšenje Hernadija, koji su neke države ignorirale, raspisan je nakon USKOK-ovih optužbi da je bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu dao 10 miliona eura mita da bi MOL-u prepustio upravljačka prava u INA-i.

NA VRH