SVIJET

Ubijen vođa El-Kaide u Jemenu na strani vladinih snaga

Zvaničnici i starješine izjavili za AP da je El-Zajidi imao desetke operativaca El-Kaide

Arhiv

Fena

25.8.2018

Vođa El-Kaide ubijen je u jemenskoj centralnoj pokrajini Marib dok se borio na strani vladinih snaga koje su u sukobu sa šiitskim pobunjenicima, saopćili su u subotu zvaničnici i plemenske starješine.

- Galib el-Zajidi (Ghalib al-Zaidi) ubijen je u razmjeni vatre s pobunjenicma, poznatim kao Hutiji, u oblasti Sirva pokrajine Marib - izjavili su za agenciju AP.

Vladine snage imale su podršku koalicije pod saudijskim vodstvom koja pomaže jemensku međunarodno priznatu vladu.

Zvaničnici i starješine izjavili su za AP da je El-Zajidi imao desetke operativaca El-Kaide pod svojom komandom i da je učestvovao u nekoliko bitaka protiv Hutija u toj pokrajini. Oni su tražili da ostanu anonimni jer nisu bili ovlašteni da javno govore o toj temi.

Predstavnici koalicije nisu bili odmah dostupni za komentar.

El-Zajidi je u prošloj godini uvršten na listu sankcija Vijeća sigurnosti UN-a kao "pojedinac sa sjedištem u Jemenu koji djeluje u ime El-Kaide na Arapskom poluotoku". UN su utvrdile da je on snabdijevao jemenski ogranak globalne terorističke mreže oružjem, novcem i regrutima.

Također je utvrđeno da je El-Zajidi pomogao El-Kaidi na Arapskom poluotoku da proširi svoju kontrolu nad dijelovima Mariba. On je bio vođa grupe u toj pokrajini od 2015. godine.

Nedavno istraživanje AP-a ustanovilo je da su članovi koalicije pod saudijskim vodstvom putem milicija koje podržavaju u Jemenu postigli tajne sporazume s El-Kaidom. Još na stotine ostalih regrutirala je koalicija jer ih je smatrala izuzetnim borcima.

Koalicija pod saudijskim vodstvom u ratu je s pobunjenicima koji uživaju iransku podršku duže od tri godine. Ogranci El-Kaide i Islamske države iskoristili su haos u zemlji kako bi proširili svoje prisustvo u Jemenu.

Koalicija već dugo vremena tvrdi da je predana borbi protiv terorizma u Jemenu.

El-Kaida na Arapskom poluotoku smatra se najopasnijim ogrankom terorističke mreže i pokušavala je izvoditi napade na američkom tlu. U borbi protiv Hutija militanti El-Kaide praktično su na istoj strani s koalicijom pod saudijskim vodstvom - i na kraju sa SAD.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.