Žan-Klod Junker: Evropljani žele pomjeranje kazaljki na satu, to ćemo i uraditi

PROMJENA Učestvovalo rekordnih 4,6 miliona ljudi

Žan-Klod Junker: Evropljani žele pomjeranje kazaljki na satu, to ćemo i uraditi Uvjeren da će Evropska unija prijeći na ljetno računanje vremena

Ove sedmice objavljeni su rezultati internetske ankete Evropske komisije u kojoj su Evropljani glasali žele li ukinuti pomjeranje kazaljki na satovima na proljeće i jesen.  U anketi je učestvovalo rekordnih 4,6 miliona ljudi, a više od 80 posto njih glasalo je za ukidanje pomjeranja kazaljki. 

Većina do 80 posto Evropljana koji su glasali za pomjeranje, glasali su i za to da sat ostane na ljetnom računanju vremena, odnosno dva sata unaprijed u odnosu na vrijeme prema Grinviču. Portparol Komisije rekao je kako će njegovr kolege uzeti vremena za analizu rezultata i kasnije se obratiti javnosti, što je na svoj način već danas napravio Žan-Klod Junker, predsjednik Evropske komisije. 

- Nema smisla pitati ljude šta žele i onda to ignorirati - kazao je Junker.

On se za njemački ZDF osvrnuo na rezultate ankete. U intervjuu je poručio kako je uvjeren da će Evropska unija prijeći na ljetno računanje vremena.

- Tako će biti - uvjereno je poručio Junker i rekao kako će to predložiti Komisiji, a nakon toga na redu su države članice Evropske unije i Evropski parlament.  - Ljudi to žele, mi ćemo to napraviti - zaključio je Junker. 

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano
NA VRH