JERUSALEM Svjetska zdravstvena organizacija

Izraelske snage ubile desetero Palestinaca tokom nemira u Pojasu Gaze

Četrnaest javnih bolnica u Gazi oslanja na donirano gorivo koje pokreće generatore tokom nestanaka struje u regiji, koji još traju od 18 do 20 sati dnevno

Fena
27.09.2018 13:27

Foto: Fena

Posljednje brojke koje je pružilo palestinsko ministarstvo zdravstva ukazuju da su tokom demonstracija između 10. i 22. septembra izraelske snage ubile desetero Palestinaca, među kojima i četvero djece, a ranjeno je 1.193 Palestinaca, navodi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u posebnom izvještaju o situaciji u Gazi objavljenom u četvrtak. Većina ubijenih i ranjenih stradali su tokom protesta u okviru Velikog marša povratka na granici Pojasa Gaze s Izraelom.

Od ukupno 1.193 ranjenih, 690 pacijenata zatražilo je liječenje u bolnicama ministarstva zdravstva ili u klinikama nevladinih organizacija, među kojima je 127 djece i 37 žena. Među ranjenim, 19 ljudi je u kritičnom stanju, 275 s blažim povredama, 386 s lakšim i preostalih deset su nekonkretizirani slučajevi.

U izvještaju se navodi da se 14 javnih bolnica u Gazi oslanja na donirano gorivo koje pokreće generatore tokom nestanaka struje u regiji, koji još traju od 18 do 20 sati dnevno. Posljednja isporuka doniranog goriva predata je u avgustu. Lokalne vlasti otada su nabavile 120.000 litara a humanitarna organizacija Human Appeal International pružila je 10.500 litara kako bi se nastavio rad javnih bolnica tokom septembra.

Bolnice, ipak, racionaliziraju korištenje preostalog goriva suspendirajući sterilizacije, pranja rublja, pružanja obroka i selktirajući dijagnostički rad tokom nestanaka struje.

U septembru je humanitarni koordinator objavio puštanje 41 miliona dolara iz humanitarnog fonda za nabavku goriva. Ta pomoć osigurat će neprekinuto snabdijevanje strujom za 250 ključnih zdravstvenih, vodovodnih i sanitarnih postrojenja za period od šest do sedam sedmica, saopćila je WHO, prenosi palestinska novinska agencija Wafa.

NA VRH