SVIJET

Kolega s fakulteta: Kavano je bio ratoboran i agresivan

On je lagao kada je porekao kako se opijao toliko da bi gubio pamćenje o događajima

AFP

Index.hr

1.10.2018

Trampov kandidat za suca Vrhovnog suda Brett Kavano (Brett Kavanaugh) svjedočio je prošle sedmice pred Senatskim odborom o optužbama za seksualno zlostavljanje. Podsjetimo, tri žene su ga prijavile za seksualno zlostavljanje. U tim optužbama se navodi i njegovo ponašanje za vrijeme studija gdje se često govori o teškim slučajevima pijanstva, o čemu se Kavano i očitovao pred Odborom.  

No njegov kolega s Jejla izjavio je da je Kavano lagao kada je porekao kako se opijao toliko da bi gubio pamćenje o događajima do kojih je dolazilo dok je bio pod utjecajem alkohola. 

Šta je kolega imao za reći?

Svjedočenje Bretta Kavanoa komentirao je danas njegov kolega s fakulteta, profesor Ludington, koji predaje na Univerzitetu u Sjevernoj Karolini. Rekao je da je viđao Kavanoa kako teško spaja riječi, mrmlja i posrće nakon teških slučajeva opijanja. Podsjetimo, Kavano je porekao da se tako nešto dogodilo. 

Ludington je izjavio da je Kavano često bio ratoboran i agresivan u stanju pijanstva.    

-Mogu sa sigurnošću reći da je kada je porekao mogućnost da je ikada izgubio pamćenje uslijed opijanja - lagao, kao i kada je umanjivao to koliko je i koliko često pio -  rekao je Ludington. Dodao je da ga ne zabrinjavaju samo njegove navike opijanja nego i činjenica da je dao upitne izjave pred Senatskim odborom, i to pod zakletvom. 

-Ako je na nacionalnoj televiziji lagao o svojim postupcima iz prošlosti, posebno dok je govorio pod zakletvom pred Senatom SAD-a, siguran sam da te laži trebaju imati posljedice -  dodao je profesor koji tokom dana planira o svojim izjavama razgovarati sa agentima FBI-a. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.