BIJELA KUĆA Predsjednik Donald Tramp objavio ukaz

SAD primaju 3.000 izbjeglica iz Evrope

Tramp je propisao da se iz Afrike može primiti do 11.000 ljudi, iz istočne Azije do 4.000, Latinske Amerike i s Kariba 3.000 te Bliskog istoka i juga Azije 9.000 osoba kojima američke vlasti odobre status izbjeglice

S. N.
05.10.2018 13:57

Foto: Arhiv

Sjedinjene Američke Države naredne godine mogu primiti do 3.000 izbjeglica iz Evrope i centralne Azije, odobrio je predsjednik te države Donald Tramp (Trump). 

Kako je objavila Bijela kuća, on je državnom sekretaru Majklu Pompeu (Michael) poslao memorandum u kome ga informira da je odobrio kvote za prijem izbjeglica iz svijeta u SAD. Prema tom dokumentu, bit će primljeno ukupno 30.000 ljudi. Uvjet je da prijem bude "opravdan humanitarnim razlozima, ili je na drugi način u nacionalnom interesu''.

Sve osobe koje na taj način uđu u SAD imat će vladinu pomoć na određeno vrijeme.

Tramp je propisao da se iz Afrike može primiti do 11.000 ljudi, iz istočne Azije do 4.000, Latinske Amerike i s Kariba 3.000 te Bliskog istoka i juga Azije 9.000 osoba kojima američke vlasti odobre status izbjeglice.

- Ukoliko iz jednog regiona ne bude dovoljno ljudi koji su dobili status izbjeglice, onda se ostatak određene kvote prebacuje u drugi region ili regione gdje već imamo ispunjene kvote - napisao je Tramp. Zanimljivo je i da je američki predsjednik sugerirao da se neke osobe koje su dobile neki drugačiji status mogu svrstati u izbjeglice ako dolaze s Kube, područja Evroazije i Baltika, Iraka, Hondurasa, Gvatemale, El Salvadora, kao i ličnosti koje u iznimnim okolnostima identificira osoblje bilo koje od brojnih ambasada SAD u svijetu, ali samo u "izuzetnim slučajevima".

NA VRH