BIJELA KUĆA

SAD primaju 3.000 izbjeglica iz Evrope

Tramp je propisao da se iz Afrike može primiti do 11.000 ljudi, iz istočne Azije do 4.000, Latinske Amerike i s Kariba 3.000 te Bliskog istoka i juga Azije 9.000 osoba kojima američke vlasti odobre status izbjeglice

Arhiv

Piše: S. N.

5.10.2018

Sjedinjene Američke Države naredne godine mogu primiti do 3.000 izbjeglica iz Evrope i centralne Azije, odobrio je predsjednik te države Donald Tramp (Trump). 

Kako je objavila Bijela kuća, on je državnom sekretaru Majklu Pompeu (Michael) poslao memorandum u kome ga informira da je odobrio kvote za prijem izbjeglica iz svijeta u SAD. Prema tom dokumentu, bit će primljeno ukupno 30.000 ljudi. Uvjet je da prijem bude "opravdan humanitarnim razlozima, ili je na drugi način u nacionalnom interesu''.

Sve osobe koje na taj način uđu u SAD imat će vladinu pomoć na određeno vrijeme.

Tramp je propisao da se iz Afrike može primiti do 11.000 ljudi, iz istočne Azije do 4.000, Latinske Amerike i s Kariba 3.000 te Bliskog istoka i juga Azije 9.000 osoba kojima američke vlasti odobre status izbjeglice.

- Ukoliko iz jednog regiona ne bude dovoljno ljudi koji su dobili status izbjeglice, onda se ostatak određene kvote prebacuje u drugi region ili regione gdje već imamo ispunjene kvote - napisao je Tramp.

Zanimljivo je i da je američki predsjednik sugerirao da se neke osobe koje su dobile neki drugačiji status mogu svrstati u izbjeglice ako dolaze s Kube, područja Evroazije i Baltika, Iraka, Hondurasa, Gvatemale, El Salvadora, kao i ličnosti koje u iznimnim okolnostima identificira osoblje bilo koje od brojnih ambasada SAD u svijetu, ali samo u "izuzetnim slučajevima".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.