GLOBUS

Rastu napetosti: Italija najavila zatvaranje aerodroma!

Agencije

7.10.2018

Italija zatvara svoje aerodrome za avione koji bez dozvole dovoze migrante iz Njemačke, poručio italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini.

Tom izjavom, kako ocjenjuju agencije, samo je dodatno pogoršao spor između Italije i EU o podjeli odgovornosti za tražioce azila.

Italijanski dnevnik "Republika" piše da je njemačka agencija za izbjeglice poslala "desetine pisama" migrantima savjetujući im da se vrate u Italju, čarter letovima, a prvi takav transfer je planiran za 9. oktobar.

"Ako neki, u Berlini ili Briselu, misli da u Italiju istovare desetine migranata nedozvoljenim čarter letovima, trebalo bi da znaju da nema i neće biti raspoloživog aerodroma", saopštio je Salvini.

Italijanski ministar je najavio da će vlasti njegove zemlje "zatvoriti i aerodrome kao što su zatvorile luke".

Njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer pozvao je kancelarku Angelu Merkel i italijanskog premijera Đuzepea Kontea da intervenišu i okončaju ovu napetu situaciju.

"O sporazumu se pregovaralo i slijedi se isti princip kao sa Grčkom. Mi vraćamo izbjeglice u Italiju, ali moramo primiti isti broj migranata spasenih u moru", rekao je Zehofer njemačkom listu "Velt am zontag".

Međutim, ističe njemački ministar, Salvini sada odjednom kaže da će potpisati sporazum samo ako Njemačka podrži stav Italije o azilu u EU. "Šefovi vlada moraju da djeluju kako bi se ovo riješilo", zaključio je Zehofer.

Italija i Njemačka rade na dogovoru prema kojem bi Njemačka slala nazad u Italiju migrante koji su u toj zemlji već podnijeli zahtev za azil, ali taj sporazum još nije potpisan, napominje britanska agencija.

Zehofer je prošlog mjeseca izjavio da je sporazum sa Italijom postignut i da očekuje da će uskoro biti potpisan, ali je Salvini dan kasnije to negirao, tražeći od Njemačke dodatne ustupke.

Italijanski ministar je tada rekao da je od Njemačke dobio uvjeravanja da će za svakog migranta koji bude vraćen u Italiju njemačke vlasti primiti jednog tražioca azila iz Italije, ali Salvini traži ustupke po još dva pitanja. Riječ je o reviziji Dablinskog sporazuma EU o obradi zahtjeva za azil i o pomorskoj misiji EU "Sofija" koja patrolira Sredozemnim morem.

Italija, naime, traži izmenu Dablinskog sporazuma kako bi se uspostavila automatska raspodela tražilaca azila širom EU, umesto da se od migranta zahteva da ostanu u zemlji u koju su prvo ušli na tlu Unije, kao što je sada slučaj. Također, traži da se promjeni mandat misije "Sofija", prema kojem svi migranti koji se spasu u Srediozemnom moru moraju biti odvedeni u Italiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.