SVIJET

Uspostava tursko-saudijske radne grupe radi rasvjetljavanja slučaja nestanka novinara Kašogija

Novinar je navodno bio zatočen, potom i ubijen

Arhiv

Fena

12.10.2018

Portparol ureda predsjednika Republike Turske Ibrahim Kalin izjavio je da su Turska i Saudijska Arabija donijele odluku o uspostavi zajedničke radne grupe radi rasvjetljavanja slučaja saudijskog novinara i kolumniste "Washington Posta" Džamala Kašogija (Jamal Khassoggi).

Kalin je kazao da je, na prijedlog Saudijske Arabije, odlučeno da se formira zajednička radna grupa radi rasvjetljavanja slučaja Kašogija.

- U okviru saradnje Turske i Saudijske Arabije, a na prijedlog Saudijske Arabije, odlučeno je da se formira zajednička radna grupa radi rasvjetljavanja svih aspekata slučaja saudijskog novinara  Kašogija - rekao je Kalin.

Novinar i kolumnista lista "The Washington Post" Džamal Kašogi nestao je 2. oktobra, nakon što je ušao u kompleks konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu. Poznat je kao kritičar politike koju vodi aktuelna vlast Saudijske Arabije.

U Turskoj je pokrenuta istraga o njegovom nestanku, a reporter agencije Reuters ranije je javio da je Kašogi ubijen u konzulatu nakon što je nekoliko dana proveo kao zatočenik. Istu tvrdnju objavila je i Asocijacija turskih i arapskih medija, iz koje tvrde da imaju i dokaze.

Konzulat Saudijske Arabije prije tri dana je na Twitteru objavio poruku u kojoj odbacuje navode o ubistvu novinara u konzularnom kompleksu, navodi TRT.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.