AUSTRALIJA

Kvinslend legalizirao abortus, protivnici protjerani 150 metara od klinika

Parlament najkonzervativnije savezne države Australije izglasao je u srijedu navečer s 50 glasova nasuprot 41 tekst kojim se dopušta ženama da pobace do 22 sedmice trudnoće, a iza tog roka s dopuštenjem ljekara

Ilustracija

Index.hr

18.10.2018

Parlamentarci australske savezne države Kvinslend izglasali su ozakonjenje abortusa nakon kampanje koja je trajala pola stoljeća, a novim zakonom uspostavlja se i pojas od 150 metara oko klinika koje izvode abortus nazvan "sigurnost pristupa", gdje su zabranjeni protesti.

Parlament najkonzervativnije savezne države Australije izglasao je u srijedu navečer s 50 glasova nasuprot 41 tekst kojim se dopušta ženama da pobace do 22. sedmice trudnoće, a iza tog roka s dopuštenjem ljekara.

Zakonom se uspostavlja i pojas od 150 metara oko klinika koje izvode abortuse nazvan "sigurnost pristupa", gdje su zabranjeni protesti. Ljekari koji odbijaju izvoditi abortus moraju uputiti žene na drugog ljekara.  

Zaštitnici prava na abortus bore se od sedamdesetih godina za poništenje zakona iz 1899., u eri britanske kolonizacije, kojim se kažnjavao abortus smatran "napadom na moral".  

Žene koje bi se ipak podvrgle abortusu rijetko su bile krivično gonjene.

Odsad je Novi Južni Vels, najnastanjenija država Australije, jedini teritorij gdje abortus ostaje nezakonit iako se zakon rijetko primjenjuje.  

Ipak, žene koje se podvrgnu abortusu u toj državi, jednako kao i ljekari koji ih izvode, izlažu se krivičnom gonjenju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.