BUDIMPEŠTA

Orban podržao kandidaturu Manfreda Vebera za novog čelnika Evropske komisije

Aktuelni predsjednik izvršnog organa EU Žan-Klod Junker odstupit će s položaja naredne godine

Arhiv

Fena

18.10.2018

Mađarski premijer Viktor Orban podržao je Nijemca Manfreda Vebera (Webera) kao kandidata desnog centra za čelnika Evropske komisije, navela je u četvrtak mađarska državna novinska agencija riječi šefa Orbanovog kabineta Antala Rogana. 

Aktuelni predsjednik izvršnog organa EU Žan-Klod Junker (Jean-Claude Juncker) odstupit će s položaja naredne godine.

Bivši finski premijer Aleksandar Stub (Alexander Stubb) do sada je jedini Veberov suparnik u utrci za vodećeg kandidata Evropske narodne stranke (EPP) desnog centra i za osiguranje nominacije za nasljednika Junkera. Orban, nacionalista, sukobavljao se s EU u vezi s migracijama i drugim pitanjima.

Očekuje se da Orbanova stranka Fidesz, koja je uvjerljivo pobijedila na mađarskim izborima u aprilu, bude dominantan mađarski glas na izborima za Evropski parlament u maju.

Mađarska može imati značajan glas u EPP-u, koji trenutno ima 219 mjesta kao najveća politička grupacija u parlamentu koji ima 751 poslanika i nada se da će promovirati svog vodećeg kandidata na najviši položaj u EU.

Proces selekcije ipak je neizvjestan jer brojni nacionalni čelnici odbacuju pritisak iz Evropskog parlamenta da nominiraju čelnika pobjedničke stranke za nasljednika Junkera, navodeći kako žele imati nezavisan glas u odlučivanju o čelniku izvršnog tijela EU.

Veber, koji također može biti siguran u podršku njemačke kancelarke Angele Merkel, kritizirao je mađarsku vladu u prošlom mjesecu, kada je Evropski parlament glasao za sankcije Mađarskoj zbog kršenja pravila EU, prenose agencije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.