KRIZA

Telefonski razgovor Trampa i Erdoana o sudbini Sirije

Ankara i Vašington su u junu dogovorili korake koji predviđaju povlačenje YPG

Arhiv

Index.hr

1.11.2018

Predsjednici Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) i Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp (Donald Trump) telefonski su u četvrtak razgovarali o Siriji, dok traje eskalacija između Ankare i sirijske milicije koju podržava Vašington - navodi se iz Predsjedništva Turske.    

Objava tog razgovora stigla je nekoliko sati nakon početka zajedničkih tursko-američkih akcija u Manbidžu, gradu na sjeveru Sirije kojim dominira kurdska milicija koju Turska smatra terorističkom, a koja je saveznica Sjedinjenih Država.  

Dvojica predsjednika razgovarala su o sirijskom pitanju, posebno o Manbidžu i pitanju Idliba, posljednjeg velikog uporišta pobunjenika u zemlji gdje je demilitarizirana zona uvedena na temelju tursko-ruskog sporazuma, preciziralo je tursko predsjedništvo u saopćenju.  

Erdoan i Tramp dogovorili su da će ostati u bliskom kontaktu u vezi s regionalnim i bilateralnim pitanjima, dodaje se u saopćenju. Oni su insistirali na tome da su odlučni poduzeti mjere jačanja bilateralnih odnosa.  

Odnosi dviju zemalja, saveznica u NATO-u, posljednjih su godina sve napetiji, naročito zbog podrške koju Vašington daje Jedinicama narodne zaštite (YPG) kurdske milicije koju Ankara smatra terorističkom.  

Kako bi ublažili napetosti, Ankara i Vašington su u junu dogovorili korake koji predviđaju povlačenje YPG iz Manbidža i zajedničke akcije koje su krenule u četvrtak.  

Turska je, međutim, posljednjih dana sporadično bombardirala položaje YPG-a na sjeveru Sirije.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.