KRAJ KRIZE

Obnovili odnose: SAD i Turska međusobno ukinule sankcije

Arhiv

Index.hr

2.11.2018

Turska i Sjedinjene Američke Države ukinule su sankcije donesene recipročno u avgustu protiv dvojice ministara svojih zemalja u jeku diplomatske krize, objavilo je tursko ministarstvo vanjskih poslova.  

Sjedinjene Američke Države saopćile su u petak da su ukinule sankcije dvojici visokih dužnosnika turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) u znak poboljšanja odnosa nakon što je Turska oslobodila američkog pastora iz pritvora prije tri sedmice, prenosi Index.hr.

SAD su odredile sankcije ministru pravosuđa Abdulhamitu Gulu i ministru unutrašnjih poslova Sulejmanu Sojlu u avgustu zbog slučaja američkog pastora Endrjua Bransona (Andrew Brunson).

Turska je na američko ukinuće u petak odmah odgovorila ukidanjem sankcija dvojici visokih američkih dužnosnika, državnom sekretaru za domovinsku sigurnost Kirstjenu Nilsenu (Nilesen) i ministru pravosuđa Džefu Sešinsu (Jeff Sessions).

Branson, koji je živio u Turskoj duže od 20 godina, optužen je da je vodio 2016. pokušaj udara na Erdoana. Nakon dvije godine zatočenja u oktobru mu je dozvoljen povratak u Sjedinjene Američke Države.

Erdoan i Tramp su telefonski razgovarali o poboljšanju odnosa između Ankare i Vašingtona, navelo je tursko predsjedništvo u četvrtak.

Bijela kuća nije direktno komentirala ukidanje sankcija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.