VAŠINGTON

Američki senatori traže od Bijele kuće da kazni Tursku zbog nabavke S-400

Uputili pismo državnom sekretaru Majku Pompeu

Van Holen i Grejhem među najglasnijim za uvođenje sankcija Turskoj. Screenshot

Fena

2.12.2019

Republikanski američki senator Lindzi Grejhem (Lindsey Graham) i demokratski senator Kris van Holen (Chris Van Hollen) u ponedjeljak su pozvali Trampovu (Donald Trump) administraciju da uvede sankcije Turskoj zbog nabavke ruskog raketnog odbrambenog sistema, navodeći da takva odluka šalje „užasan signal“ drugim zemljama. 

- Vrijeme za strpljenje odavno je isteklo. Sada je vrijeme da primjenite zakon. Nečinjenje toga šalje užasan signal drugim zemljama, da mogu izbjeći američke zakone bez posljedica – navode Van Holen i Grejhem u pismu državnom sekretaru Majku Pompeu (Mike Pompeo), u čiji je uvid došao "Reuters". 

Ankara i Vašington u sporu su oko turske nabavke ruskog sistema S-400, za koji Vašington tvrdi da nije kompatibilan s NATO-ovim sistemima i predstavlja prijetnju programu razvoja američkog „nevidljivog“ borbenog aviona F-35, koji razvija korporacija "Lockheed Martin". 

Naljutivši mnoge članove Kongresa, Turska je odbacila američke prijetnje sankcijama i primila je prvu isporuku S-400 u julu. U odgovoru na to, Vašington je uklonio Tursku iz programa F-35. 

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa suzdržavala se od uvođenja sankcija uprkos Trampovim širokim ovlastima da uvodi sankcije zemljama koje sarađuju s ruskom vojskom.

Van Holen i Grejhem među najglasnijim su senatorima koji pozivaju Vašington da uzvrati Turskoj. 

Tramp je bio domaćin svom turskom kolegi Redžepu Tajipu Erdoanu (Recep Tayyip Erdogan)  na sastanku u Bijeloj kući prošlog mjeseca koji je Tramp opisao kao „sjajan“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.