STAVOVI

Bivši njemački kancelar Gerhard Šreder prozvan ukrajinskim državnim neprijateljem

Krim bio dar sovjetskog premijera Nikite Hruščova 1954. Ukrajini

Šreder: Veoma dobar prijatelj s Putinom. Agencije

Index.hr

14.11.2018

Bivši njemački kancelar Gerhard Šreder (Gerhard Schröder) naveden je kao "državni neprijatelj" na ukrajinskoj internetskoj stranici "Mirotvorac", koja je povezana s ukrajinskim ministarstvom unutrašnjih poslova.  

On je uvršten na popis kao "antiukrajinac" zbog toga što je rekao da razumije rusku aneksiju Krima 2014., u intervjuu objavljenom u njemačkom dnevnom listu "Aachener Nachrichten". Njemačko ministarstvo vanjskih poslova reklo je da "snažno osuđuje taj popis". 

- Informirali smo Ukrajinu o našoj poziciji u prošlosti i insistiramo na tome da ukrajinska vlada ukine stranicu. Sada ćemo to učiniti ponovno - rekao je portparol ministarstva.  

Popis "državnih neprijatelja" ima hiljade imena, uključujući i ime bivše premijerke Julije Timošenko. Dvije osobe s popisa ubijene su 2015.

Internetsku stranicu vodi znanac ministra unutrašnjih poslova Arsena Avakova.  

Šreder je u  intervjuu o aneksiji Krima rekao: "Vjerujete li doista da će to ikada promijeniti bilo koji ruski predsjednik? To je stvarnost s kojom ćemo se jednog dana suočiti - kaže on.  

Također je primijetio da je crnomorski poluotok bio dar sovjetskog premijera Nikite Hruščova 1954. Ukrajini. I Rusija i Ukrajina bile su dio Sovjetskog Saveza u to vrijeme.  

Bivši njemački kancelar lični je prijatelj ruskog predsjednika Vladimira Putina.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.