TRAGEDIJA Vatrena stihija pustoši planinske obronke

Nakon razornih požara, kvalitet zraka u Kaliforniji među najgorima na svijetu

Letovi i nastava otkazani

Index.hr
16.11.2018 22:05

Strašne posljedice požara u Kaliforniji

Foto: AFP

Kvalitet zraka u sjevernoj Kaliforniji među najgorima je u svijetu nakon požara koji su opustošili tu državu. To je podatak koji prenosi BBC, pozivajući se na podatke koje su objavile grupe koje analiziraju kvalitet zraka.  

Organizacija Purple Air, koja analizira podatke o kvalitetu zraka na određenom području objavila je danas kako je kvalitet zraka u Kaliforniji sada gora nego u gradovima koji se nalaze u smogom zagađenoj Kini i Indiji.

Škole u Kaliforniji su otkazale nastavu, letovi kasne ili su otkazane. Pišu i kako raste broj pretraga u kojima se ljudi online raspituju gdje mogu kupiti maske za zaštitu od dima, prenosi Index.hr.

Prema najnovijim informacijama, i požarima je poginulo najmanje 63 ljudi. Poginuli su u Camp požaru koji je postao najsmrtonosniji i najrazorniji požar u Kaliforniji. Broj nestalih popeo se na više od 600, što znači da se udvostručio za manje od 24 sata.

Novinar San Francisco Chroniclea je objavio kako je udisanje zraka u San Francisku ekvivalentno pušenju desetak cigareta. U gradiću Paradise, koji je uništen požarom, ekvivalentno je pušenju 22 cigare.

Zdravstvene službe upozorile su ljude da radije ostanu u domovima nego da se izlože dodatnom udisanju dima.

"Nošenje maske može vas potaknuti da izađete na zrak, ali ostanak doma je najbolji način je najbolji način da smanjite izloženost dimu", poručili su.

NA VRH