SAOPĆENJA

Rat u Jemenu mora biti prekinut

Zahtijeva se i da se primirje ne koristi ni za kakvo pregrupiranje trupa, dovlačenje pojačanja, postavljanje mina ili bilo šta što bi dovelo do daljnje eskalacije sukoba

Stejt department: Pozivamo sve strane da se drže svojih obećanja. Arhiv

S. N.

22.11.2018

Vrijeme je da se prekine rat u Jemenu. Vrijeme je da se sukob zamijeni kompromisom. Vrijeme je da se narod Jemena izliječi i oporavi kroz mir i pomirenje - objavio je Stejt department.

Povodom poziva specijalnog izaslanika Ujedinjenih naroda Martina Grifitsa (Griffits) da se prekinu neprijateljstva u ovoj arapskoj državi, SAD su pozvale strane u sukobu da to odmah učine. Zatraženo je i da se neodložno otvori dijalog kako bi se osigurao mir.

- Pozdravljamo izjavu specijalnog izaslanika UN-a kojom su se Hutsi i vlada Republike Jemen opredijelili da prisustvuju razgovorima u Švedskoj. Pozivamo sve strane da se drže svojih obećanja. Svi oni moraju odmah početi s razgovorima, bez ikakvih daljnjih odlaganja i ne mogu insistirati na bilo kakvih putnim uvjetima kojima u pitanje dovode dobre namjere da se traži rješenje. Također, moraju biti spremni dati i neophodne ustupke. Sada je vrijeme za direktne pregovore i izgradnju međusobnog povjerenja - saopćio je Stejt department.

Zahtijeva se i da se primirje ne koristi ni za kakvo pregrupiranje trupa, dovlačenje pojačanja, postavljanje mina ili bilo šta što bi dovelo do daljnje eskalacije sukoba.

- SAD pozdravljaju objavu koalicije država, predvođene Saudijskom Arabijom, da će izdvojiti 500 miliona dolara kako bi riješili problem gladi u Jemenu. Kako bi se to ostvarilo, luka Hudada mora biti predata na upravljanje neutralnim organima koji će osigurati distribuciju hrane i ostalih potrepština, čime bi se riješila akutna humanitarna situacija, ali i spriječilo daljnje krijumčarenje oružja i vojnika Huti milicija - navodi se u saopćenju iz Vašingtona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.