FRANCUSKA

Iako je Makron popustio, lavina protesta iz Francuske krenula Evropom

Sigurnosne snage od ranog jutra raspoređene zbog protesta "žutih prsluka" četvrtu subotu zaredom, za koje vlasti strahuju da će biti praćeni novim nasilnim incidentima

Opsadno stanje u Parizu. AFP

Avaz.ba

8.12.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Ulice glavnog grada Francuske danas su izgledale kao ratna zona. Gorjeli su automobili, a dio nasilnih demonstranata je razbijao trgovine. Uhapšeno je više od 500 ljudi, a 55 ih je povrijeđeno. Među povrijeđenima su i tri policajca.

Policija je danas u Parizu koristila i 12 oklopnih vozila, a učesnike protesta je rastjerivala suzavcem. U jednom trenutku policija je koristila i gumene metke, a policajci na konjima nasrnuli na demonstrante.

Više od 100.000 ljudi protestvuje već sedmicama u Parizu zbog nezadovoljstva odnosom vlasti prema građanima, visokim cijenama namirnica, osnovnih životnih troškova, a prije svega zbog visokih cijena goriva i najave novih poskupljenja. 

20.30

"BBC" je objavio kako je dio nasilnih demonstranata razbijao izloge trgovina po Parizu, a zapaljen je i niz automobila.

20.00

Protesti u Parizu i dalje traju. "Sky News" je objavio snimak koja prikazuje policajce kako pendrecima udaraju jednog učesnika protesta i odvlače ga. 

U centru glavnog grada Francuske je i dalje napeto, a naročito u ulici Champs-Elysees. U zraku se još osjeća suzavac.

18.30

Tokom protesta "žutih prsluka" u Francuskoj je uhapšeno oko 700 ljudi, od kojih 575 u Parizu, među kojima su 272 osobe zadržane u policiji, javljaju francuski mediji.

"Figaro" prenosi da se na Jelisejskim poljima odvijaju mirni protesti i da je situacija relativno opuštena u toj aveniji, naročito s obzirom na prethodne proteste koji su tamo bili praćeni neredima i nasiljem.

Situacija je, međutim, napetija u velikim pariskim bulevarima, gdje su oko podneva podignute barikade te vlada opsadno stanje. 

Francuske snage reda prethodno su u potpunosti blokirale pariski Trg Konkord, koji direktno gleda na Jelisejska polja, a nalazi se nekoliko stotina metara od predsjedničke palate.

Time je policija onemogućila "žutim prslucima" da se pridruže demonstrantima na Jelisejskim poljima.

16.30 

Protesti su se proširili i na Belgiju. Tako je stotinjak osoba uhapšeno u subotu nakon sukoba "žutih prsluka" i policije u Briselu koja je demonstrante rastjerala suzavcem i vodenim topovima. Oko 500 učesnika protesta marširalo je prema evropskim institucijama, gdje ih je dočekao policijski kordon, prenosi "Belga". Manja grupa uspjela je probiti barikadu, bacajući boce i metalne šipke na policajce koji su uzvratili suzavcem. U međuvremenu je nekoliko stotina demonstranata blokiralo važnu saobraćajnicu. Učesnici protesta su u ulicama u blizini službene rezidencije premijera gađali policiju kamenjem. Policija je iz obližnje ulice te uz pomoć vodenih topova odgovorila demonstrantima, piše "Belga".

16.00

U centru Pariza gore automobili, policija u obračunu s demonstrantima koristi i oklopna vozila.

14.55 

Policija je demonstrante tjerala i gumenim mecima, a nasrnula je na njih i konjima.

14.13 

Francuski policijski odredi za suzbijanje nereda ispalili su u subotu u Parizu suzavac na pripadnike "žutih prsluka" nakon sukoba na početku protesta. 

Na ulicama vlada potpuni haos, bacaju se petarde, čuju se eksplozije. 

Iz Pariza stižu dramatični snimci. Stotine demonstranata sukobljavaju se s policijom, koja je bila prisiljena rastjerati ih suzavcem.

13.37

Prema posljednjim podacima, širom Francuske protestira gotovo 30.000 ljudi, od kojih je 8.000 u Parizu. 

11.00

Ustanak je pred vratima Francuske, tako je portparol "slobodnih žutih prsluka" Benžamin Koši (Benjamin Cauchy) opisao današnje proteste u Parizu.

Francuske snage reda od ranog jutra raspoređene su u Parizu "žutih prsluka".

Od jutros je u Parizu uhapšeno najmanje 481 osoba pod sumnjom da su planirali nasilje nad ljudima ili uništavanje objekata, saopćila je uprava pariske policije.

Njih 211 zadržano je u pritvoru.

Stotine demonstranata okupile su se kod Trijumfalne kapije, nakon čega su, okruženi velikim brojem policajaca, mirno marširali pored Jelisejske palače, rezidencije predsjednika Francuske Emanuela Makrona (Emamnuel Macron).

Vlasti su na teren u Parizu poslale oklopna vozila i 8.000 policajaca zbog bojazni da će ovo biti najnasilniji protesti dosad.

Širom Francuske danas će biti raspoređeno ukupno 89.000 pripradnika policije.

Turistička mjesta Ajfelov toranj i Luvr zatvorena su danas usljed straha od nanošenja nove štete, nakon što je tokom prethodnih protesta oštećena Trijumfalna kapija. Protesti su organizirani zbog odluke Makrona da poveća porez.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.