REAKCIJA

Američki izaslanik podnio ostavku zbog Sirije

Najviši američki zvaničnik u borbi protiv "Islamske države" odlučio da odstupi sa pozicije

Vojne snage SAD u Siriji. Arhiv

Avaz.ba

22.12.2018

Najviši američki zvaničnik u borbi protiv "Islamske države" odlučio da odstupi od odluke predsjednika Donalda Trampa (Trumpa) da povuče vojne snage iz Sirije, prenosi BBC. Kako njegov prijedlog nije usvojen, podnio je ostavku.

Podsjećamo Bijela kuća je prethodno potvrdila da će se vojne snage  Sjedinjenih Američkih Država povući iz Sirije, nakon što je Donald Tramp rekao da je "Islamska država" „poražena" u toj zemlji. 

Bret Mekgurk (Brett McGurk), američki specijalni izaslaniki za poraz ISIl-a u Siriji  je insistirao da SAD nastave raditi protiv ISIL-a u Siriji, i to je saopćio predsjedniku SAD Donaldu Trampu prije njegove objave o povlačenju vojnih snaga. 

- Želimo da ostanemo na terenu i da osiguramo da se stabilnost može održati u ovim oblastima - izjavio je Mekgurk, prenosi BBC.

Još uvijek nije potvrđeno da li američke vojne snage ostaju ili napuštaju područje Sirije. 

Bret Mekgurk je Trampovu odluku o povlačenju iz Sirije nazvao "nesmotrenom".

Prema najnovijim informacijam  Mekgurk je podnio ostavku. Ona je uslijedila kao rezultat "snažnog neslaganja" sa predsjednikom SAD Donaldom Trampom u vezi sa njegovom odlukom da povuče američke snage iz Sirije. 

Ostavka Mekgurka je stigla dan nakon što je Trampov ministar odbrane Džim Matis (Jim Mathis) odlučio da napusti funkciju iz istog razloga.

Pozivajući se na neimenovani izvor, agencije prenose da ostavka Mekgurka stupa na snagu 31. decembra, što je potvrđeno i iz Stejt departmenta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.