BRISEL

U EU muškarci za 16,8 posto plaćeniji od žena za iste poslove

Razlike u plaćama. Arhiv

S.N.

8.1.2019

U svim državama Evropske unije žene na istim pozicijama manje su plaćene od muškaraca.

Kako je utvrdilo veliko istraživanje Statističke agencije EU (Eurostat), prosječno, žene za isti posao dobiju 16,8 posto nižu plaću od muškaraca.

Prema Eurostatu, najveća diskriminacija prema ženama u ovom smislu zabilježena je u Estoniji, gdje je muškarčeva plaća za nešto više od četvrtinu viša od ženine, te u Češkoj i Njemačkoj, gdje su "kolege" dobile 22 posto više od svojih kolegica na istim radnim zadacima. Slijede Velika Britanija s 21 te Austrija, gdje je razlika 20,1 posto.

Iako je Slovenija, naprimjer, među državama s nižim razlikama, muškarci su u toj zemlji ipak uspjeli osigurati da im se plaća više. U posljednjih nekoliko godina razlika je dosegla skoro 8 posto i više od polovine tog iznosa narasla je od 2011. godine.

Najniže razlike u plaćama za isti posao muškarcima i ženama su u Rumuniji i Italiji - 5 posto.

U susjednoj Hrvatskoj potrudili su se da baštine i tu "evropsku vrijednost", pa su muškarci za 8,7 posto plaćeniji od žena. Ali, ističe Eurostat, podaci su stari pet godina!

Slična je situacija i u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje, u prosjeku, žene zarađuju 21 posto manje od muškaraca na istim radnim mjestima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.