REAKCIJE

Bolton napušta Tursku bez susreta s Erdoanom

Kritizirao američku poziciju da Kurdi moraju biti zaštićeni

Turski čelnik kritizirao Boltona zbog komentara. Wikipedia

Fena

8.1.2019

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Džon Bolton (John Bolton) priprema se da napusti Tursku bez sastanka s predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoanom (Recep Tayyip Erdogan), u očiglednoj prepirci zbog nesuglasica oko uloge kurdskih boraca u Siriji, prenosi "Associated Press". 

Američki zvaničnik izjavio je tokom vikenda kako se očekuje da dvojica zvaničnika danas održe konsultacije oko sudbine Kurda u savezništvu sa SAD u Siriji, u okviru diskusija oko plana povlačenja američkih vojnika iz zemlje koji je objavio predsjednik Donald Tramp (Trump).

Portparol američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost Garet Markez (Garrett Marquis) izjavio je kako je američkim zvaničnicima rečeno da je Erdoan naveo lokalne izbore i obraćanje parlamentu kao razloge da se ne sastane s Boltonom.

U današnjem govoru parlamentu Erdoan je kritizirao američku poziciju da Kurdi moraju biti zaštićeni, ponavljajući stav svoje vlade da su oni teroristička grupa.

Erdoan je izjavio da su turske pripreme za novu vojnu ofanzivu protiv kurdskih grupa u Siriji "dobrim djelom" dovršene.

Erdoan je to izjavio samo nekoliko sati nakon što se Bolton sastao s turskim zvaničnicima kako bi zatražio uvjeravanja da Turska neće napasti kurdsku policiju u Siriji koje uživaju američku podršku.

- Mi ne možemo pružati nikakve ustupke. Oni koji su umiješani u teroristički koridor (u Siriji) dobit će kaznu kakvu zaslužuju - izjavio je Erdoan.

Turski čelnik također je kritizirao Boltona zbog komentara u kojima sugerira da će SAD spriječiti napade na Kurde.

Turska insistira da su njene vojne akcije usmjerene protiv kurdskih boraca u Siriji koje smatra teroristima, a ne protiv kurdskog naroda, prenosi "Associated Press".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.